bugün

mürettebatsız uzaktan kumandalı yük gemisi

Yapılması pek yakında gerçekleşecek devasa yük gemileri. kameralar ve uçaklardaki gibi otomatik pilotlar, ve liman çıkışlarında sığ sularda gemiye manevra yaptıracak sonar aletleriyle,kontrol edilecek bu gemilerle ilgili görüşler son derece olumlu.

Mümkünatı olan bişey.

Öyle ki, uzmanlar, iyice bir dizüstü bilgisayarın, devasa büyüklükte 10 gemiyi limandan limana götürecek yetiye sahip olduğunu, suyun hareketini bile insan gözünden daha iyi ölçebildiği için en ufak birhata yapmadan bir limana yanaşabileceğini öngörüyolar.

Ufuk tarama sistemleriyle, küçücük takaları bile algılayabilen sistemler zaten yıllardır var.

Yani bu durumda titanic'teki gibi buzağını göremedim, çarptım türü şeyler tarihe karışacak.

Açık denizde bilgisayarın başında bi operatör oturmasına bile gerek yokmuş. Sadece panama süveyş kanalı gibi yerlerde 1'e 1 karar verilmesi gereken yerlerde operatöre gerek olacakmış.

Bu tartışma "evergreen" gemisi süveyş kanalında karaya oturup kanalı 10 gün kapattığında oldukça alevlendi. Bir alman uzman zdf'de "en basit bir dizüstü, evergreen'in kaptan köşkünün düştüğü hataya asla düşmezdi!!" bile dedi!!

Bir tek korkuları; atlantiğin ortasında gerçekleşecek bir makine arızası!! Ancak öyle bişey bugünkü gemilerde hemen hemen hiç olmuyormuş.

Böylece su, yemek, duş, personal ulaşımı ortadan kalkacağı, gemide kimse kalp krizi geçirmeyeceği için, çok etkili ve güvenli bir ulaşım gerçekleşecek.

Bu artık "science fiction" bir konu diil. Teknoloji artık o seviyeye ulaştı.
görsel
güncel Önemli Başlıklar