bugün

hollanda türkiyeden yüz misli büyük bir devlettir

Orijinal adı ASM Lithography olan şirket, ASML adını kısaltma olarak değil, resmi adı olarak alıyor. 1984 yılında Hollandalı ASM ve Philips şirketlerinin ortak girişimi olarak kuruldu . Günümüzde halka açık bir şirkettir. Şirket 1988 yılında bağımsız hale geldiğinde isim değişikliğinin istenmeyeceğine karar verildi ve ASML kısaltması şirketin resmi adı oldu.

ASML, 1991 yılında şirket için son derece başarılı bir platform haline gelen litografi sistemi PAS 5500'ü piyasaya sürdü. PAS 5500 ilk olarak dünyanın en büyük bilgisayar belleği ve depolama üreticilerinden biri ve o dönemde ASML'nin en büyük müşterisi olan Micron Technology tarafından kullanıldı . PAS 5500 serisinin başarısı, ASML'yi o dönemde litografi pazarının liderleri olan Canon ve Nikon ile güçlü bir rekabete itti.

1997'de ASML aşırı ultraviyole kullanımına geçiş üzerinde çalışmaya başladı ve 1999'da ABD Enerji Bakanlığı tarafından yürütülen temel araştırmalardan yararlanmak amacıyla diğer iki ABD çip üreticisi olan Intel'in de dahil olduğu bir konsorsiyuma katıldı . Faaliyet gösterdiği CRADA ABD vergi mükellefleri tarafından finanse edildiğinden, lisanslamanın Kongre tarafından onaylanması gerekiyor . Belçikalı Imec ve Sematech ile işbirliği yaptı ve ayna ihtiyacı için Almanya'daki Carl Zeiss'e başvurdu

2000 yılında ASML, Intel Corp'a 193 nm tarayıcılar tedarik etmek amacıyla EUV araştırma sonuçları için lisanslı ABD'li litografi ekipmanı üreticisi Silicon Valley Group'u (SVG) satın aldı .

2002 yılında fotolitografi sistemlerinin en büyük tedarikçisi haline geldi.

2008'in sonunda ASML'de satışlarda büyük bir düşüş yaşandı ve bu durum, yönetimin dünya çapında işgücünü yaklaşık 1000 kişi azaltmasına, çoğunlukla sözleşmeli işçilere ve daha da büyük işten çıkarmaları önlemek için Hollanda ulusal işsizlik fonundan destek başvurusunda bulunmasına yol açtı. iki buçuk yıl sonra ASML rekor düzeyde bir gelir bekliyordu.

Temmuz 2012'de Intel , 300 mm levhalardan 450 mm levhalara geçişi hızlandırmak ve EUV litografinin daha da geliştirilmesi amacıyla %15 mülkiyet karşılığında ASML'ye 4,1 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu . Bu anlaşma, gelecekteki ASML ürünlerine ilişkin münhasır haklar içermiyordu ve Temmuz 2012 itibarıyla ASML, hisselerin %10'unu diğer şirketlere teklif ediyordu. ASML, EUV stratejisinin bir parçası olarak Ekim 2012'de DUV ve EUV kaynakları üreticisi Cymer'i satın aldığını duyurdu .

Kasım 2013'te ASML, çip üreticisi talebinin zamanlamasının belirsizliğini gerekçe göstererek 450 mm litografi ekipmanının geliştirilmesini duraklattı.

2015 yılında ASML fikri mülkiyet hırsızlığına maruz kaldı . Bir dizi çalışanın, makine optimizasyonu için yazılım geliştiren Silikon Vadisi yazılım yan kuruluşundan gizli verileri çaldığı tespit edildi.

Haziran 2016'da ASML, daha küçük ve daha gelişmiş yarı iletkenler oluşturmaya yönelik teknolojiyi eklemek için Tayvan merkezli Hermes Microvision Inc.'i yaklaşık 3,1 milyar dolara satın alma planlarını duyurdu .

2018'de Trump yönetimi ASML teknolojisinin Çin'e satışını engellemeye çalıştı ancak 2021 itibarıyla 2020'den itibaren küresel çip kıtlığının yanı sıra ABD ile Çin arasındaki "teknolojik soğuk savaş" da bir iş meselesi haline geldi ASML için fırsat.

Kasım 2020'de ASML, EUV sistemlerine yönelik artan bileşen ihtiyacını karşılamak amacıyla Alman optik cam üretim firması Berliner Glas Group'u satın aldığını açıkladı .

Temmuz 2021'de, Thierry Breton Avrupa Komiseri ASML'yi ziyaret etti ve 2030 yılına kadar dünya yarı iletken üretiminin en az %20'sinin Avrupa'da gerçekleştirilmesi hedefini ve yarı iletkenlere ilişkin bir Avrupa ittifakı aracılığıyla destek sağlanması hedefini duyurdu. Temmuz 2021'de kazanç açıkladıktan sonra şirket, TSMC ve Samsung Electronics'in gelişmiş çipleri üretmek için kullandığı makinelerde neredeyse tekele sahip olduklarını söyledi.

Şubat 2023'te ASML, Çin'deki eski bir çalışanın şirketin teknolojisi hakkındaki bilgileri çaldığını iddia etti. Bu, ASML'nin Çin'e bağlı bir fikri mülkiyet ihlaliyle bağlantılı olduğu iddia edilen ilk sefer değildi ve bu son ihlal , aynı zamanda "çip savaşı" olarak da adlandırılan ABD-Çin ticaret savaşının ortasında gerçekleşti . O zamanlar Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı , ASML'ye karşı ekonomik casusluk konusundaki endişelerini dile getirmişti . Ekim 2023'te Hollanda gazetesi NRC Handelsblad , ASML teknolojisiyle ilgili verileri çalan eski çalışanın daha sonra Huawei için çalışmaya gittiğini bildirdi .

Mart 2023'te Hollanda hükümeti, ulusal güvenliği korumak amacıyla çip ihracatına kısıtlamalar getirdi. Bu önlem, küresel mikroçip tedarik zincirindeki en önemli şirketlerden biri olan ASML'yi etkiledi. ihracat lisansı gereklilikleri Eylül 2023'te yürürlüğe girecek.

Ocak 2024'te Hollanda hükümeti, bazı gelişmiş çip üretim ekipmanlarının Çin'e sevkiyatına daha fazla kısıtlama getirdi.