bugün

17 ağustos 1922 mustafa kemal in cepheye gitmesi

türk kurtuluş savaşı'nın kaderini tayin eden, büyük taarruz'un bir baskın özelliği kazanabilmesi için atılan adımlardan biri.

müthiş bir plan, müthiş bir zeka örneği.

büyük taarruz'un saldırı planı olan kurt kapanı planı'nın detaylarını sadece atatürk, fevzi paşa, ismet paşa ve kazım paşa bilmektedir. plan büyük bir gizlilik içinde icra edilmeli, 100 bin kişilik ordu afyon'un güneyine taarruz için kaydırılmalıdır.

bunun için türk ordusu tarihte eşine az rastlanır bir yürüyüşe geçmiştir.
(bkz: 14 ağustos 1922 büyük taarruz sevkiyatı)

başkomutan mustafa kemal paşa da cepheye hareket etmeli, son hazırlıklarını yapmalı, ama düşman kuvvetleri, özellikle ingiliz istihbaratı bundan haberdar olmamalı, bu harekat gizlilik içinde yürütülmelidir.

bu yüzden mustafa kemal paşa dahiyane bir plan kurgular, çankaya'da bir çay partisi tertipleyeceğini bildirir ve bunu gazetelerde ilan eder. cepheye hareket edeceğini ise yalnızca azerbaycan ssc ve sscb elçilerine bildirir ve 100 yıl önce bugün gizlice cepheye hareket eder.
https://seyler.eksisozluk...nledigi-sahte-cay-partisi

bu öyle dahiyane bir plandır ki, ilerleyen günlerde 100 bin kişilik ordu afyon'un güneyinde pozisyon aldığında, afyon müstahkem mevkii komutanı trikupis bunu ancak 25 ağustos'ta öğrenir ve şöyle der; "biz gece eğlence yaparken türkler burnumuzun dibine kadar yanaşmış, artık her şey için çok geç..."

gerçekten de 26 ağustos sabahı türk toplarının ateş kusması ile yunanlar için her şeyin çok geç olduğu anlaşılacak, 200 bin kişilik yunan ordusu sadece 4 günde 3 parçaya bölünecek ve yok olmamak için izmir'e başıbozuk bir şekilde kaçacaktır...

işte bütün bu olay örgüsünde, 17 ağustos 1922 tarihinde atatürk'ün sahte çay partisi verdiğinin duyurulması ve gizlice ankara'dan ayrılıp konya'ya gidişi çok önemli bir yer tutmaktadır.

ne şanslı bir milletiz ki, dahi bir kurucumuz, kurtarıcımız varmış...

#tarih