bugün

nasıl zeki olunur

zeka hakkında bir çok teori var. ve zekanın tek bir çeşidi yok. dolayısı ile bilgi birikimi ve yetenekler insanı hangi doğrultuda yönlendiriyorsa o açıdan bakmak lazım. bir ressam matematik konusunda başarılı olmadığı için gerizekalı olmuyor.

iq testleri sadece belli zeka türlerini ölçüyor. iq test sonuçları 50 yıl önceki verilere göre kıyaslandığında daha yüksek çıkıyor. bu tamamen insanların genetik olarak daha zeki doğduklarını mı gösteriyor? hayır! insanlar artık her alanda daha çok bilgi sahibiler. dolayısı ile bu bilgiler ile iq testlerini çözme konusunda daha başarılı olabiliyorlar. 12 + 45 = 39 ise 34 + 35 = ? sorusunda kullanılan hileyi bir kere öğrendiğin zaman bir daha çözeceğin bütün iq testlerinde birkaç soru kafadan doğru bileceksin.

zekanın teorisine göre yüzde 30 veya yüzde 40 ı genetik faktörlerden, yüzde 70 veya yüzde 60 ı çevresel faktörlerden gelişir. bu konuda ikizler üzerinde yapılan çalışmalarda doktor bir ailenin ikiz çocuklarından biri zengin bir aileye biri fakir bir aileye verilmiş. fakir ailede büyüyen çocuktaki zeka gelişimi zengin ailede bütün imkanları olarak büyüyen çocuktan daha az olmuş. tek yumurta ikizlerinin genetiklerinin yüzde yüz aynı olduğunu düşünürsek bu gözlemler teorideki veriler ile örtüşüyor. bunun tam tersinin de örnekleri var. iq su düşük bir aileden başka ailelere verilmiş olan tek yumurta ikizleri ile yapılan araştırmada çıkan sonuç yine aynı. bir çocuk daha zeki bir aileye verilmiş diğeri sıradan çinko karbon aileye. sonuç tahmin edebileceğiniz gibi.