bugün

9 eylül izmir in kurtuluşu

15 mayıs 1919'da işgale uğrayan izmir'in tam 40 ay işgal altında kalıp nihayetinde kurtulduğu kutlu gün.

bugün günlerden izmir.
bugün 9 eylül bayramı... kutlu olsun...

26 ağustos'ta başlayan büyük taarruz'u takiben 30 ağustos'ta elde ettiğimiz dumlupınar zaferi sonrası işgalci yunan unsurlarının artık bir direnç noktası kalmamış, kaçmaktan başka bir çareleri bulunmamaktaydı.

26 ağustos 1922 sabahı kocatepe'den başlayan akınımız sonucu, aynı gün mustafa kemal paşa; "artık bu iş bitti, 15 gün sonra izmir'deyiz" demiş ve 1 eylül 1922'de tüm birliklere gönderdiği cephe emri ile "ordular; ilk hedefiniz akdenizdir. ileri..." komutunu vererek istikametin izmir olduğunu belirtmişti.

kütahya, uşak, balıkesir, salihli, manisa sırasıyla birbiri ardına işgalden kurtulmuştu. sıra izmir'deydi.

türk ordusunun izmir'e girişi 10 eylül 1922'de olacaktı. bütün planlar bunun üzerine kuruluydu.

8 Eylül 1922'de manisa'ya giren süvari kolordusu komutanı fahrettin altay paşa 10 eylül günü izmir'e girecek, aynı gün akşam saatlerinde başkomutan mustafa kemal paşa, fevzi paşa ve ismet paşa'yı konak hükümet meydanında karşılayacaktı...

lakin 8 eylül günü fahrettin paşa'ya ulaşan telgraf ile tüm birliklerimiz harekata başladı.

menemen ve izmir'den gelen telgraflara göre yunan ordusu gidiyordu, ama giderken de izmir'i ve izmir'deki rum olmayan herkesi yakacaklardı.

10 Eylül planı bozuldu.
öncelikle süvariler olmak üzre ordumuz tüm unsurları ile izmir'e hareket etti.

9 Eylül 1922 sabahı Ahmet Zeki Bey komutasındaki 2. Süvari Fırkası, ardından Mürsel Paşa komutasındaki 1. Süvari Fırkası birlikleri izmir'e girdiler. Ardından Süvari Kolordusu Komutanı Fahrettin Paşa, komutasındaki birlikler saat 10:00'da Izmir'e girmişti.

bunları takiben 2. tümen 4. alay komutan yardımcısı yüzbaşı şerafettin bey, izmir kent meydanına doğru ilerledi lakin punta'da (alsancak) yunan direnişi ile karşılaştı. 9 eylül 1922'de burada Akşehirli Bekiroğlu Mehmet, Antalyalı Ömer oğlu Hakkı , Nevşehirli Ahmet oğlu Seyit Mehmet ve Nevşehirli Ahmet oğlu Ahmet şehit düştüler.

yüzbaşı şerafettin bey'in 4. alayı son yunan birliklerini punta'dan attı ve akabinde konak'taki hükümet meydanına ulaşarak yunan bayrağını indirerek şanlı al bayrağımızı göndere çekti.
bu sırada üsteğmen arif bey komutasındaki bir birliğimiz de kadifekale'ye ulaşarak burada bayrağımızı göndere çekti ve böylece izmir resmen düşman işgalinden kurtarılmış oldu...

15 mayıs 1919'da başlayan işgal sona ermiş, yunan ve ingilizlerin izmir'de kurmaya çalıştığı iyonya devleti tarihe karışmış emir timur tarafından fethedilen türk yurdu izmir'de yine türk bayrakları dalgalanmaya başlamıştı.

bugün 9 eylül bayramı.
kutlu olsun.

Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa...