bugün

kuzu kulağı

kuzukulağı (rumex acetosella), 20-50 cm boyunda, kırmızı gövdeli kuzukulağıgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

yapraklarda potasyum okzalat, oksalik asit, köklerde ise tanen, antrakinon türevleri, nişasta, reçine, şekerler vardır. ayrıca kuzu kulağı, a, b, c vitaminleri, demir ve fosfor yönünden de zengindir.

ok biçimli tüysüz yaprakları ve pembe renkli çiçekleri vardır. bol miktarda oksalik asit içeren ekşi yaprakları sebze olarak yenir. ayrıca halk arasında yapraklarından hazırlanan lâpalar çıban tedavisinde kullanılır.

ülkemizin her yerinde yetişmeye elverişli olan kuzukulağı bitkisi bazı yörelerde ekşimsi tadı nedeni ile acı ot ya da ekşi ot olarak ta bilinmektedir. c vitamini bakımından oldukça zengindir. kuzukulağı bedeni güçlendirir, diş eti problemlerine iyi gelir ve bunun yanında sağlığa birçok faydası olan bir bitkidir.

kuzukulağı bitkisi, ciltte bulunan lekelere, çıbanlara, egzama ve sedef gibi deri hastalıklarına sağladığı faydalar ile bilinmektedir. ayrıca bağırsakları yumuşatıcı ve böbrekleri çalıştırıcı özelliği ile de bir müshil etkisi oluşturur ve kabızlığa iyi gelir.

kuzu kulağının kökleri safra sökmeye yardımcıdır. idrar söktürür. mide şişkinliğini giderir. kökü kaynatılıp içilirse bütün kaşıntıları keser. sarılık ve sara hastalıklarına da iyi gelmektedir.