bugün

messi vs maradona

Öncelikle tanımla başlarsak zaten bu iki ismin tarihin en iyi iki futbolcusu olduğunda sanırım çoğunluk hemfikirdir.

Bunlardan hemen sonra cruyff,pele,garrincha,Ronaldo,Zidane lar falan gelir. Cristiano her ne kadar yetenek olarak bunlara göre bir alt kademede olsa da anatomik olarak harika fizik yapısıyla o da bu sınıfa dahil. Bakın devamlılıktan bahsetmiyorum ben çıkabildikleri en üst potansiyel olarak bahsediyorum. Yoksa olay istikrar ve kazanılanlarsa cristiano Ronaldo, Messi ve Pele’nin yakınından bile geçemez hiçbir oyuncu. O başka bir kıyas konusu

Bunları aradan çıkardığıma göre gelelim zirvedeki bu iki ismin detaylı şekilde analizine. Öncelikle peşinen söyleyeyim, benim için Messi tarihin yetenek olarak en iyi futbolcusu. Maradona ise genel olarak tarihin en iyisi. Neden böyle söylediğime gelirsem:

Temelde oyun tarzları itibariyle çok benzer yetenekleri olsa da maradona daha çok ronaldinho gibi futsalvari hareketleri kullanırken Messinin Maradona’ya göre çok eşsiz bazı yetenekleri var.

ilki, formu iyiyken nerdeyse sıfır hatalı hamle tercihinde bulunması. Tıpkı maksimum zorluk ayarlarındaki CPU gibi oynuyor Messi. Nerde ne yapması gerektiğine ansızın öyle güzel karar veriyor ki izleyen seyirci yattığı yerinden bile Messinin kararından daha mantıklısını düşünemiyor çoğu zaman. Hatta messi yanlış tercih yaptığında bile bir bildiği vardır Messi doğrusunu yapmıştır diyor insan kendi kendine. Maradona da bu konuda çok iyiymiş ama Messi kadar hatasız oynamıyormuş. Messi bu özellikte zaten her futbolcuya göre farklı. Çok farklı bir odak ve zeka yapısı var. Normal insan gibi düşünmüyor.

ikincisi ve belki de en önemlisi Messi,Skill denilen hareketlere neredeyse hiç başvurmadan çok keskin bir şekilde adam geçebiliyor. Messi dışında bu şekilde adam geçebilen oyuncu görmedim. Ronaldo,ronaldinho ve Maradona çoğu zaman skill denen hareketleri kullanarak adam geçerken Messi buna ihtiyaç dahi duymuyor. Bu eşsiz özelliğine tabi ki başta saydığım nerdeyse hatasız karar mekanizması,müthiş kıvraklığı ve vücut dengesini de ekleyince onu müthiş bir driblingci yapıyor.

Maradona’nın ise messiye göre en büyük farkı Maradonanın lider oyuncu olması. Olaylara Messi gibi tepkisiz kalmayıp takımı ateşleyebiliyor. Messi nin en büyük eksiği zaten bu. Bana göre hem barcelonanın son yıllarda Messi kaptan olduktan sonra başarısız olmasının hem de Arjantin milli takımının başarısız olmasının en büyük nedeni kalite eksiği değil saha içi kaptan eksikliğidir. Futbol bir takım oyunu,hocanın ve futbolcuların taktik teknik kısmı tek başına yetmiyor ve kaptansan takımı saha içinde motive etmek senin görevin. Messi de bu özellik yok. Robot gibi önüne topu at en iyi şekilde oynasın ama yanındakileri yükseğe taşıma motivasyon verme konusunda bir Neymar kadar bile etmez. Bu dediğim şey işler yolunda giderken çok önemli değil ama takım demoralizeyken çok önemli bir olaydır. işte bu yüzden Maradona daha büyük oyuncu. Zaten Arjantinliler tarafından en büyük eleştiriyi de hep burdan alıyor. Herkes
ondan Maradona olmasını bekledi ama her ne kadar Messi daha yetenekli ve çalışkan olmasına rağmen bir tane Maradona var.