bugün

aç kalarak tanrı ya ibadet edilmesi

aslında tanrı/allah için aç kalınmamaktadır. şimdi şahsen ben kimim ki benim aç kalmam ile koskoca alemlerin rabbi bir şeyler elde edecek veya tövbe haşa yücelecek.. veya beni alıp cennete koyacak temennisi ile de tutmuyorum orucu. sadece oruç tutarak veya sadece namaz kılarak cennete gidemezsin önce bunu bir idrak etmen gerekiyor. edememiş isen zaten boşuna aç kalmaman en mantıklı hareket olur. öncelikle komple insani değerlere sahip olman lazım. en başta merhamet gibi değerlere. sonrasında ibadetler seni alıp bir yerlere taşır. hayatını insan gibi yaşayarak geçirmemişsen sadece ibadetler seni kurtarmaz. bunu ben söylemiyorum bizzat o söylemiş kutsal kitabında..

biz orucu sadece ve sadece kendimiz için tutuyoruz. en azından ben böyle düşünüyorum. biz insanlara bir şeylerin değerli olduğunu göstermez isen o değerli olduğu söylenen zamanlar veya durumlar dışında hiçbir fark yaratamazlar. ramazan ayı bizim için kutsal bir ay. neden 12 ay değilde sadece bu ay günahlardan kaçıyorsunuz sorusu sorulmadan cevabını da vermiş olayım böylece. misal insanların doğum günleri neden kutlanır ? neden evlenme yıl dönümleri kutlanır ? neden bu günler bize "özel günler" olarak öğretilmiş. neden misal 365 günü sevgililer günü gibi geçiremiyoruz. bunların hepsi insanın doğasında gizli. o yüzden bize ramazan ayı mübarek ay denmiş ve bu 1 ay boyunca günahlardan uzak durup kendimizi açlık ile terbiye ediyoruz.

eğer orucu gerçekten hissederek tutarsan ramazandan sonraki en az 3-4 ayı ramazanda edindiğin hisler ile geçiriyorsun. misal açlığın ne olduğunu artık biliyorsun ve ramazandan önce onu yemem bunu yemem diye gezerken ramazandan sonra en azından 3-4 ay bu şımarıklıktan arınıyorsun. ve tabi ki ramazanın en önemli kısmı olan "empati" kurabilme mevzusu. açlığın ve yoksunluğun nasıl bir şey olduğunu yaşadığın için ramazandan önce sokaklarda yaşayan insanları/hayvanları gördüğünde belki kafanı çevirirken ramazandan sonra o insanlara/hayvanlara en azından bir öğünlük aş temin etmek aklına gelmeye başlıyor. zaten yapman gereken şey bu ama en başta da dediğim gibi insanlara mutlaka bir şeyleri kaba tabir ile dayatman gerekiyor. yoksa her şeyi çok çabuk unutuyoruz.