bugün

diyap ağa

görsel

3 KASIM 1922 – Diyap Ağa'nın TBMM'nde konuşması; "Türkler ve Kürtler kardeştir, dindaştır. Hepimiz Türk'üz."

98 yıl önce, 3 Kasım 1922'de Tunceli Mebusu Diyap Ağa'nın TBMM kürsüsünden yaptığı konuşma;

"Efendiler, kusura bakmayınız, ben ihtiyarım. Hepimiz biliyor ve söylüyoruz ki; dinimiz ve diyanetimiz, aslımız, neslimiz hep birdir. Bizim içimizde ayrılık, gayrılık yoktur. ismimiz de, dinimiz de Allahımız da birdir. Başka ne diyeyim. Hepinize söz yetiştirmeye ben takat getiremem. Hepimizin halimize göre söyleyeceğimiz sözlerimiz vardır.

Hele bu haller bir düzelsin de ondan sonra daha çok konuşuruz. Bendeniz ihtiyarım, kusura bakmayınız. Murahhaslarımız haklarımızı kurtarmaya Avrupa ya gidiyorlar. Allah yardımcıları olsun. Hamd olsun, gidenler dinini diyanetini bilen adamlardır. Zaten hepimiz biriz ve kardeşiz.

Ama düşmanlar bizi birbirimize saldırtmak için tuzaklar yapıyorlar. Sen şöyle, ben böyleyim diye. Ne yaparlarsa nafile, biz hep kardeşiz. Birisinin beş, bir diğerinin on oğlu olur. Biri Hasan, biri Mehmet, biri Ahmet, bir Abdullah'tır. Fakat hepsi insandırlar. La ilahe illallah, Muhammedün Resulullah. işte bu, hepsi bu."

Görsel: Mustafa Kemal Paşa ve Diyap Ağa.

Not:Kütahya-Eskişehir Savaşı kaybedilince Yunan top sesleri Ankara’dan duyulur olmuş, meclisi Kayseri’ye taşıma fikri ortaya çıkmıştı.
Meclis kürsüsüne çıkan Diyağ Ağa çok sert bi şekilde:

“Beyler biz buraya düşmandan kaçmaya değil, savaşmaya geldik!” diyerek Türk Ordusuna ve Meclise büyük moral vermiştir.

Diyap Ağa gibilerden Allah razı olsun. Mekanı cennet olsun.

https://www.facebook.com/...6/posts/3705872806123841/