bugün

vazgeçmek

alışmak sevmekten daha zor geliyor demiş şair. gerçekten de alışmak çok zor bir eylemdir, ve bu alışkanlıktan dönmek de aynı derece zordur bu nedenle.

vazgeçmek ise herhangi bir alışkanlığı artık bırakmak eylemidir. ister yıllardır trip atmadan, surat yapmadan paranız olduğu müddetçe sizin yanınızda olmuş sigaradan vazgeçin, isterse çok güzel anılar biriktirdiğiniz sevgilinizden vazgeçin alışkanlıklardan dönmek her zaman zordur. Ben özellikle insan ilişkileri yönünden bahsetmek istiyorum.

insanoğlu birşeye zaman ayırınca, bir yola girince, bir şey için emek sarf edince o eylemlerinin boşa gitmesini istemez, bir anlamı veya sonucu olsun ister. yıllardır ya da aylardır yaşadığı anıların bir anda silinecek olmasının düşüncesi bile korkutur insanı. inançlardan da vazgeçmek bu nedenle zordur, inançlar da bir alışkanlıktır.

dindar bir adam düşünün. Yıllarca inancından dolayı alkol almamış, kadınlara yaklaşmamış, inancı gereği her ortama girmemiş. tabi bunları yaparken eğlenen, mutlu olan insanları gördükçe ister istemez imreniyor ama inancı güçlü geliyor, öbür dünyada mükafatı olacağını düşünüyor bu dünyadaki fedakarlıklarının. işte bu adamın inancı yıllardır böyle gidiyor ve artık kuvvetli bir alışkanlık haline geliyor. belki bazen sorguluyor, aklına yatmayan şeyler oluyor ama vazgeçmesi bu inançtan o kadar kolay değil. çünkü yılları boşa gitmiş gibi hissedecek, tüm beklentisi umudu yerle bir olacak. insanlar böyle bir hayal kırıklığıyla boğuşmak istemez genelde o yüzden mevcut inançlarını kuvvetlendirme ve devam ettirme eğilimdedir.

kadın- erkek ilişkilerinde de durum benzerdir. yıllarca beraber yaşamış bir çift düşünün. hayatlarında ne çok paylaşım, anı, beraber yapılan etkinlikler vardır. birbirleri için fedakarlık yaptılar, emek harcadılar. en değerli şeylerini verdiler birbirlerine. zamanlarını.
şimdi herşeyin bir anda yok sayılıp, ''aslında biz yanlış yapmışız yıllarca yanlış bir inancı, ilişkinin iyi olacağı, güzel olduğu inancını paylaşmışız'' demeleri kolay bir seçim değildir.

Vazgeçişin ilk adımları işte bu sorgulamalardır. acıdır, zordur, hayal kırıklığına uğratır. sorgulamadan kimi net kararlarla çıkar, kimisi ise boğulur ve kaosa sürüklenir. Ancak bu aşamalar olmadan sağlıklı bir vazgeçiş zordur.

Karar ne olursa olsun net olmalı, nedenleri ve arkasında yatan olaylar iyi analiz edilmelidir. Olumlu ya da olumsuz, ciddi bir sorgulama sonucu ortaya çıkan bir vazgeçiş kişinin kendini tanıma yolunda önemli bir adımdır.