bugün

ekonomi kötüyse neden herkeste iphone var

bu durum eskidendi artık. 4 5 yıl önesinde 2000-3000 tl civarına en yeni iphone alınabiliyordu. fiyatı türkiye'ye 1000 dolara geliyordu. kur o zaman 3tl civarındaydı.
şu an dolar kuru 8.30 TL. hesabı size bırakıyorum.

şu an artık iphone alınamıyor eskisi gibi ancak ekonominin bugünkü durumunun ( doların yükselmesi, cari açığın artması, enflasyon artışı) nedeni zaten şu an alınan iphone'lar değil.

yediğimiz hurmaların neticemizi tırmalaması durumu. ucuz dolar kurunu yatırım ve arge faaliyetleri ile değerlendireceğimize gittik iphone aldık, ithal araba aldık, en hızlı bilgisayarı aldık. peki karşılığında ne verdik. geleceğimizi. geleceğimiz dış borçlarla ipotek altına alındı.

şu an doların düşmesini sağlayabilecek ne bir üretim gücümüz var ne de yüksek katma değerli markalarımız. malesef ülkemizin tek avantajı ucuz işgücü olması. 300 dolar civarı asgari ücretle yabacı sermayenin yatırım yapması için en cazip ülkelerdeniz ama yine de gelmiyorlar. neredeyse bedavaya emek maliyeti olmasına rağmen ülkemize beklenen yatırım yapılmıyor. varın gerisini siz düşünün.

ekonomi kötü çünkü zamanında ucuz kur ile yatırım yapmak, ileriye dönük yüksek katma değerli markalar yaratmak yerine iphone aldık bol bol. Şu an o iphonelarla ekonomi çok kötü diye entry giriyoruz.

neyse biraz daha bekleyelim dolar 2-3 tl felan olacakmış. son çıkan iphoneları stoklarız.