bugün

şeyhleri için 100 baş kurban kesen tarikatçılar

Bu yapılan iş karzı hasen (konunun esas 1. boyutu var ki o da karşılıksız borç vermektir. Daha evladır. Şuan gerekmediğinden Onu buraya almadık) niteliğinde ve kapsamında olan bir salih ameldir ki dinde elbette yeri vardır. Bunda Tek fark, yapılan sevap neticesi ve karşılığını şifa olarak dünyada allahtan beklemektir. Normalinde olan ilkinde ise ecrini ahirette bekler zaten. Sadece kıyas farkı var arada. Yani ha karşılıksız borç vermişsin ha kurban kesip fakir fukaraya dağıtmışsın. Fark yok. ikiside aynı maslaha yöneliktir. Sadece 1. Si 2. Sinden Den evladır. Çünkü borçluya yardım sadakadan önce gelir. Fakat beklenti yine allahtan. Bu haşa cenabı hakka rüşvet vermek değil, müslümanlara hayır yapıp dünya ve ahiret saadet selamet ve afiyetini satın almaktır. Üstelik Bunu bizzat allah teala imkanı olan tüm müslümanlardan kula ait irâdi ve tercihi bir emirle ister ve Ayetlerle de sabittir. bilakis teşvik edilmiştir. Sosyal adalet için elzemdir gereklidir şarttır bu.

--spoiler--
Kur'an-ı Kerim'in muhtelif yerlerinde karz-ı hasenden bahsedilmektedir. Ancak Kur'an-ı Kerim'de karz-ı hasen ifadesini müfessirler Allah yolunda mal infakı Şeklinde açıklamışlardır:

"Allah'a, kat kat karşılığını artıracağı güzel bir ödünç takdiminde kim bulunur? Allah hem darlaştırır, hem bollaştırır; Ona döneceksiniz" (el-Bakara, 2/245).

"...Eğer namazı dosdoğru kılar, zekatı verir, peygamberlere inanır, onları desteklerseniz ve Allah'a güzel borç verirseniz (ihtiyacı olanları Allah rızası için borç verirseniz) andolsun ki sizin günahlarınızı örterim..." (el-Mâide, 5/12)

"Allah'a kim güzel bir ödünç takdiminde bulunursa, Allah karşılığını kat kat verir, ona cömertçe verilecek bir ecir de bardır" (el-Hadîd, 57/11)

"Sadaka veren erkeklere ve sadaka veren kadınlara ve Allah'a güzel bir ödünç verenlere, verdikleri kat kat artırır ve onlara şerefli bir mükafat vardır" (el-Hadîd, 57/ 18).

"Eğer Allah'a güzel bir ödünç takdiminde bulunursanız, onu sizin için kat kat yapar, sizi bağışlar; Allah, şükrün karşılığını verendir; halimdir" (et- Teğâbun, 64/ 17).

Toplum Şartları günden güne değişmektedir. Toplumu oluşturan fertler arasındaki sosyal yardımlaşma duygu ve olgusu islam'ın tavsiye ettiği en önemli konulardan biridir. Müslümanlar, cemiyet ve fert olarak ekonomik modellerini muhafaza ve yaşatmakla yükümlüdürler. Bu itibarla, faiz batağına saplanmamak için fahri bir yardımlaşma türü olan karz-ı hasen vb. sosyal ve ekonomik kurumlara işlerlik kazandırmak gerekir.

https://sorularlaislamiyet.com/kaynak/karz-i-hasen
--spoiler--

Edit: karzı hasen: 1. Boyutu: Hiçbir maddi çıkar düşüncesi gözetmeksizin sırf Allah'ın rızasını kazanmak ve din kardeşinin sıkıntısını gidermek amacıyla karşılıksız borç vermeye karzî hasen denir. "Hasen" sıfatıyla nitelenmesi amacındaki ruh yüceliğinden ileri gelmektedir.