bugün

staj yaptığı gemide hayatını kaybeden stajyer

Konu ile ilgili Chemfleet firmasından açıklama gelmiştir.

Açıklamadan önce şuraya yorumumu koyayım.

yalanınız batsın

Neymiş, çalışma saatlerine uyulmuşmuş, tanka birisi refakatinde girmişmiş. Tabi kimse olaydan anlamadığı, gemi ortamının ne olduğunu bilmediği için sıkın. Atış serbest değil mi?

Değil birader.

Ben de çalıştım o gemilerde, ben de staj yaptım. International Safety Management yani uluslararası emniyetli yönetim sistemi olarak tanımladığımız ve ism olarak kısalttığımız denizcilikte çalışma ile alakalı her şeyi barındıran sistemin nasıl kullanıldığını bilmiyoruz değil mi?

Ism'e göre her denizci, 24 saatlik süre içerisinde 14 saatten fazla, 7 günlük süre içerisinde 72 saatten fazla çalıştırılamaz.

Normalde sistem güzel. Fakat gemilerde bu ne yapılır, kağıt üstünde düzeltilir değiştirilir. Aşan saatler dinlenme olarak gösterilir. Hatta fazla mesai istemesine engel olmak için günlük 8 saati aşmamaya çalışılır. Ve ay sonunda da herkesin önüne bu kağıtlar koyulur, imzalatılır. Sıkıyorsa imzalama. Verilen emirlere uymadı diye ilk limanda salarlar adamı. Dava mı açarsın? Aç. Kazan hatta. Sonra ne olur? Hepsinin birbirinden haberdar olduğu personel müdürleri, şu personel bize böyle böyle yaptı diye seni fişlerler. iş bulamazsın. Zaten ortada ne aslan var ne de ekmek. Şimdi kanıt olarak ne gösterecekler? Bu bi boka yaramaz kağıt parçalarını. Bakın diyecekler, çalıştığı saatler böyle.

Ben kuru yük gemisinde stajımı yaptım. Bizde tank temizliği yoktu ama ambar temizliği vardı. Bırak birisinin refakatinde yapmayı, ikinci kaptan direkt olarak işi bana bırakır giderdi. O ambar içinde kayıp kolumu çıkardım ben.

Stajyerler gemide hem gemici hem zabit hem kamarot kısacası joker eleman olarak kullanılır. Bir yerde bir eksik varsa oraya gönderilir. Bunların haricinde de kaptan gibi vardiya da tutar.

Bir insanı sömürmek için ne varsa kullanılır anlayacağınız.

Şimdi insanları bilmediği için böyle şeylerle kandıramazsınız, kandıramayacaksınız.

--alıntı--

"Piri Reis Üniversitesi Güverte Bölümü 1. Sınıf öğrencisi Mustafa Koç’un Gannet S gemisinde stajını yapmaktayken 11 Temmuz 2019’da hayatını kaybetmesi bizi derinden üzmüştür. Basında ve sosyal medyada yer alan eksik bilgileri gidermek üzere kamuoyunu bilgilendirme zorunluluğumuz doğmuştur.

Piri Reis Üniversitesi Güverte Bölümü 1. Sınıf öğrencisi Mustafa Koç, mecburi deniz stajı başvurusu üzerine 16.956 DWT’lik Gannet S gemisine katılmak üzere gemiye katılacak diğer 5 gemi personeli ile beraber 11 Haziran 2019’da hava yoluyla Hindistan’daki Kandla Limanı’na gönderilmiştir.

Gannet S isimli gemi 12 Haziran 2019 saat 08:00’de Kandla Limanı’na varmıştır. Sahil tanklarının dolu olması sebebiyle gemi planlandığı şekilde limana yanaşamamıştır. Bunun üzerine gemiye katılacak personelin konaklamaları yerel acente tarafından ayarlanan 3 yıldızlı Hotel Gokul’da (gokulhotel.com) sağlanmıştır. Yerel prosedürlerin tamamlanması üzerine tüm personel 22 Haziran 2019’da demir bölgesinde gemiye katılmıştır. Gemi, bitkisel palm yağı yükünü tahliye etmek için 28 Haziran 2019 saat 22:00’da limana yanaşmıştır.

Gemiye katılışından sonra stajını en iyi şekilde tamamlaması için Mustafa Koç, liman ve seyir vardiyalarına iştirak etmiştir. Gözetim altında, kurallara uygun şekilde operasyonlara gözlemci olarak katılması sağlanmıştır. Mustafa Koç hiçbir operasyona fiziken sorumluluk yüklenerek katılmamıştır. Günlük çalışma saatleri kurallar dâhilinde planlanmış ve kayıt altına alınmış olup kesinlikle yasal süreleri aşmamıştır. Eğitimin bir parçası olarak, çalışma yapılan bir kargo tankında, diğer uzman personelin yanında kısıtlı bir süre için gözlemci olarak bulunmuştur.

2 Temmuz 2019 saat 13:00’da gemi limandan kalkarak bir sonraki yükleme limanı olan Djibuti Limanı’na seyretmiştir. Gemi, 10 Temmuz 2019 saat 05:00’da melas (şeker pancarı şurubu) yüklemek üzere Djibouti Limanı’na yanaşmıştır. Aynı gün saat 17:00’da paydos edilmiş ve akşam yemeği sonrasında personel istirahate çekilmiştir.

11 Temmuz 2019 tarihinde gemi liman periyodundayken, saat 08:00’de Mustafa Koç telefon ile uyandırılmak istenmiş, ancak telefona cevap alınamamıştır. Saat 08:15 civarında 4. Kaptan kendisini uyandırmak için kamarasına gitmiş ve Mustafa Koç’un hareketsiz olduğunu derhal gemi kaptanına haber vermiştir. Bu esnada ambulans çağırılmış, kaptan tarafından ilk tespit ve müdahaleler yapılmıştır. Ancak yapılan tüm ilk yardım müdahalelerine rağmen stajyerimiz Mustafa Koç hayata döndürülememiştir.

Cibuti’de görevli değerli Türk Büyükelçimizin yardımları ile bölgesel bir hastanede merhum Mustafa Koç’un vefat sebebi incelenmiştir. Uluslararası transfer izinleri ve işlemleri sonucu, merhumun cenazesi 15 Temmuz 2019 akşam saatlerinde istanbul Havalimanı’na ulaştırılmış ve ailesine teslim edilmiştir.

Mustafa Koç, stajı süresince öğrenmeye hevesli, güler yüzlü ve iş arkadaşları ile son derece iyi anlaşan, uyumlu bir personel olarak gemi kaptanının takdirini ve tüm gemi personelinin sevgisini kazanmıştır.

Stajyerimiz Mustafa Koç’u genç yaşta, ani ve beklenmedik şekilde kaybetmekten dolayı gemideki çalışma arkadaşları ve tüm ofis personeli olarak derin üzüntü duymaktayız.

Değerli kardeşimiz Mustafa Koç’a Allahtan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır ve baş sağlığı dileriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

--alıntı--