bugün

çekilmiş en iyi fotoğraflar

görsel

Dünyanın gelmiş geçmiş en çok basılan fotoğrafı.

"1960 yılında bir gün Belçika’dan gelen La Coubre adlı silah dolu gemi Küba limanına girdi. işçiler gemiyi boşalttığı sırada art arda iki büyük patlama oldu. Olanlar katliam gibiydi. Çok sayıda insan parçalarına ayrıldı. Ertesi gün halk, kurbanların kalıntılarını gömmek için orada toplandı. Fidel, o cenaze töreninde bir konuşma yaptı.
Fotoğrafçı Korda, kalabalığın arasından makinesiyle kürsüye yaklaştı. Objektifle çevreyi tararken bir an karşısında Che’yi gördü ve deklanşöre basıp o kareyi çekti… "

"Çektiği kare tarihin popüler bir parçasına dönüştü ama Alberto Korda o fotoğraftan tek kuruş telif hakkı alamadı. Komünist Fidel’in Küba’sında telif hakkı aforoz edilmiş bir kavramdı. Resimler ve fikirler insanlar tarafından paylaşılmak içindi. Che, 1965 yılında Küba’dan ayrılıp ortadan kaybolduğunda herkes onu arıyordu. Yüksek tirajlı Paris Match dergisi, “Che nerede?” diye soran bir makale yayımladığında, Korda’nın çektiği portreyi tam sayfa bastı. Ancak fotoğrafın altında fotoğrafçının adı yazmıyordu. Yan sayfadaki küçük bir görselde ise bir kalabalığın aynı fotoğrafı poster olarak taşıdığı görülüyordu. O karenin Avrupa’da nasıl yayıldığı ise bir sırdı."