bugün

enver paşa

Türkçü Turancı olduğunu iddia etmiş, lafım yok fakat Osmanlı ordusunun en üst düzeylerine bile Almanları koyacak kadar ne yaşadın be kardeşim?

Mustafa Kemal paşa bu yüzden kendisine birkaç telgraf çekmiş, hatta ''ya o sina'da görev yapsın, ya ben kalayım.
eğer o kalacaksa beni başka yere Atayın, o olduğu sürece ben görev başında devam etmeyeceğim'' diye eklemiştir.
kim olduğunu hatırlamıyorum illa soran olursa bakarım kitaba, bu aralar bu adamla ilgili kitaplara bakıyorum da dalga konusu olduğu kadar Almancı imiş hakikaten.

soruyorum size; bir Türkçü, Atatürk'ün uyarılarına rağmen, ''ben bir almanım ve elbette önce Almanya'nın çıkarlarını düşünürüm, siz Türkler Araplar ile geçinemeyecek kadar beceriksizsiniz biz Almanlar orayı hallederiz'' diye bir orduya seslendiği halde bu Alman adamı ordunun en başına koyabilir mi?

Atatürk haklıymış, bu adam müttefikliği yanlış anlamış, müttefiklik iki devletin güç birleştirmesi, ittifak yapmasıdır, ülkenin en önemli yerlerini başkasına peşkeş çekmek değil.

ayrıca hocası izzet paşayı sarıkamış harekatinin başına geçirmek istemiş, ''bu sorumluluğu alamam, ordunun giyecek uyumlu kıyafeti yok, kaybederiz'' diye cevap veren hocasına ''askeri ısıtan kıyafet değil yüreğindeki savaş isteğidir, eğer hocam olmazsanız sizi idam ettitirdim'' diye cevap verip istanbul'a yollamış, aylar sonra Sarıkamış'ta yaşanan facianın sorumlusu olmuştur.

nedeni belli, kendisi aşamalardan geçmeden, üç aşama atlayıp harbiye nazırı olmuş, yani askeri tecrübesi ve bilgisi az fakat hayalgücü yüksek, ayrıca yanındaki aptal Alman komutan Türkleri önemsemediği için buna gözyummuştur.

yıllar sonra verdiği röportajda, Sarıkamış'a müdahale etmediğini, ''rusların Kafkasya'da cephe açıp Avrupa'daki gücünü azaltmak için'' Enver paşayı sarıkamış'a zorladığını itiraf etmiştir.

yani kısacası, ikinci Abdülhamid döneminde Almanya'nın yarı sömürge ülkesi haline gelen Osmanlıyı aynı şekil devam ettirmiş, hayal ürünü bir savaşta ölmüştür.

bugün bu adamı put yapanlar tarih bilmezler mi..

sırf Abdülhamid düşmanı olacağım diye bu adamı savunmak yersiz, Abdülhamid'in Almanya politikasını devam ettirmiştir, sadece meşruti monarşi yanlısı olması farkıdır.