takım tutar gibi parti tutmak

29 entry'de sadece macapapazi'nin farklı yaklaştığı durum. bir partiyi, başka partilere oy vermeden ömür boyu destekleyen kişi için söylenebilecek söz. şimdi durumu inceleyelim;

siyasi tercihler belirli hassasiyetlerle oluşur. bunlardan bir kaçı şöyledir:

- din karşısındaki / yanındaki duruş
- milli hassasiyetlere yaklaşım
- ekonomi politikaları
- mezhep, etnisite vb. mikro kimlikler
- dünya konjonktürü
- ideolojik akımlar

80 ihtilali sonrası geliştirilen "4 renk" yaklaşımı sayesinde ülke giderek apolitikleşti. buna karşı taraftan bakınca normalleşti de diyebilirsiniz. dolayısıyla siyasi tercihleri statik kılan öncelikler azaldı, dinamik kılan güncel, popüler, sığ tercihler çoğaldı.

gençlerin deyimiyle takım tutar gibi parti tutan insanlar, destekledikleri partiyi kayıtsız-şartsız savunur gibi görünseler de en ciddi çatışmaları parti içinde yaşar, en büyük demokratik mücadeleyi parti içinde verirler. en acımasız eleştiriler de parti yönetimine yapılır.

bu şu demektir: benim bir ideolojik, dini, milli tercihim var. bu tercihi sahiplenen partiyi destekleyeceğim, ancak partinin bu çizgide olması için de parti içi yönetime katkıda bulunacağım, parti içi demokrasiyi işler hale getireceğim.

peki pratikte bunlar gerçek oluyor mu? el cevap, kısmen.

bir partinin destekçisi, partisinin yönetiminden memnunsa sorun olmuyor, her seçimde o partiye oy veriyor. eğer değilse, eleştiriyor. eleştirileri dikkate alınmazsa problem başlıyor.

türkiye'de siyasi, dini, ekonomik ve milli tercihleri birbirinin aynısı olan siyasi parti her dönemde bulunmuyor. dolayısıyla seçmenin büyük kısmı partilerini değiştirmiyor ancak yönetimler üzerinden memnuniyetsizliğini dile getiriyor. bu da siyasi partiler yasasına çarpıyor.

hemen her tercihin, olağanüstü durumlarda kayabileceği bir başka parti her zaman oluyor. ancak, gerek seçimi kazanma şansı, gerekse hazineden yapılan yardımların harcanış şekilleri bu küçük partilerin tercih edilebilirliğini azaltıyor.

netice olarak, ben kendimden biliyorum ki gayet de güzel takım tutar gibi siyasi parti tutuyorum. partimin yönetimini ideolojilerim doğrultusunda eleştiriyorum. sesimin yetişmediği yerde de sandığa gitmiyorum. bu da bence gayet doğal bir davranış şekli.