bugün

moonrise kingdom

2012 tarihli bi wes anderson filmi. başroldeki iki çocuk oyuncu dışında ( Jared Gilman, Kara Hayward ), Bruce Willis, Edward Norton,Bill Murray ve Tilda Swinton gibi oldukça ünlü oyuncuları da kadrosunda bulunduruyor. Ama bu ünlü ve muhtemelen büyük bi para almış olan yetişkinler filmde arka planda. Başrol çocuklar, sadece o iki çocuk değil, diğer çocuk karakterler de bu yetişkinlere oranla daha ön planda. bu sebeple filmin çocukluğa bi alkış, bi saygı duruşu, hatta çocukluktan ve içimizde unuttuğumuz çocuktan bi af dileme olduğunu hissediyorum. dikkat, buradan sonra hafif spoiler olabilir..
--spoiler--

Film karayla bağları çok güçlü olmayan, doğası talan edilmemiş bi adada geçiyor. iki çocuk ilk görüşte aşık oluyorlar ve beraber bir maceraya atılıyorlar. Çocuklardan biri izci olduğu için doğada hayatta kalma becerilerine sahip. ve doğa da bu çocuklara hiç dokunmuyor. fırtınalar, seller, yıldırımlar, tepeler vs. hiçbiri zarar vermiyor onlara. bruce willis, edward norton vs. yetişkinlerin yapması beklenen şeyleri yapıp filmde az bi yer kaplarken, çocuklar aşık oluyor, yolculuğa çıkıyor, deniz kenarında kamp kuruyor, adam yaralıyor, yardımlaşıyor, seviyor ve sevdikleriyle beraber oluyor. yani aslında gayet kendi başlarının çaresine güzelce bakıyor. mutsuz, bi bakıma hapsolmuş yetişkinlerden çok daha iyi bi şekilde hem de. hayatı daha iyi anlıyorlar ama sözleri geçmiyor işte.

--spoiler--

son olarak, sinema tekniklerinden pek anlamam, hep gözümden kaçar. ama bu filmdekiler benim bile dikkatimi çekti. binalar oyuncak gibi mesela. kısacası güzel film, önerilir.