bugün

superman

tüm süper kahramanların olduğu gibi, süpermen'de ortaya amerika'da çıkar. ancak, bilinen diğer kahramanlardan bir yönüyle ayrılır.

o, safkan uzaylıdır, çakma kahraman değildir. böcek ısırması, radyoaktif ışınlar yoktur ortada. düzenli bir aileden yine düzenli aileye hediye edilir malumunuz. aradaki zamanı atlıyorum, biliyoruz zira.

cift kişilikli haline gelince, bunun kendini ve ailesini korumak amaçlı, bilincli bir secim olduğu anlatılır. bu pısırık ürkek ve katip görünüşünü aniden değiştirip, cevval bir yiğit haline dönüşüp, kötülüklerin hakkından gelmesi onun için çocuk oyuncağıdır.
tanrı özellikleriyle bezenmiştir. en gizli şeyleri duyar, görür, uçabilir falan filan...
bu arada fingirdeşmek ihmal edilmez. o pısırık gazeteci kimliği ile kızları tavlayıp, süpermen kimliğinde anında nirvana'nın yeşil çayırlarına uçurur. kötülerin düşmanı, iyilerin dostu selena kadar güzel olmasa da, cillop gibi delikanlıdır sonuçta. herkes süpermen'e hayran, fan kuluplerini kurmuş kızlar, çığlık cığlığa. lakin, insan ve uzaylı kimliği sürekli bir savaş halinde. kolay mı? bir bedende iki kimlik. zor tabii.

savaş dedim de savaş beni andı; ırak'ın işgalinde yerli ve yabancı pek çok "men"e kucak açmış amerika'nın kerbala kumlarına saplanıp kalmasına engelleyemedi bu men.
hiç unutmam, o kadın askerin ıraklılar tarafından rehin alındığı dönemde, tüm dünya arnolt yada burus vils tarzında kahramanların, askerin tutulduğu yere camdan hızla dalarak, operasyonun tamamlanacağını beklemişti.
beyinlerimize hücre düzeyinde işlenen bu bilgilerin "boyuneğme" şeklindeki tezahürünü ise hep birlikte görüyoruz.

dünya görüşümüzü öyle teslim ettik ki, itirazsız kabul durumunda, alamut kalesindeki cariye ve askerlere dönüştürüldük.

neyse, konuyu dağıtmadan süper bir gücün korumasına ihtiyacımız olduğunu, zevk içinde asil kanatlarının altına sinmeyi, red halinde süper güçler tarafından lime lime edileceğimiz mesajı verilir alttan alttan. zaman zaman bu alttan göstermeler su yüzüne çıkar ve ortalık yanar.

beklenen ve bilinen sonuç: süpermen'in kafası 1500 olduğu bi gün, dünyanın etrafında turlarken, amerika tarafından dünya yörüngesine yerleştirilen bir uyduya çarparak istanbul'a düşer.