bugün

barok müzik

Barok, ortacag avrupa insaninin yasamis oldugu skolastik dusuncenin baskisini, ronesans ve reform mucadelesini, kitlik ve vebadan olen insanlarin huznunu uzerinden atis bicimidir.

17-18.yy'larda cografi buluslar ve bilimsel gelismelerle birlikte zenginlesen avrupa insaninin, kiyafetten mimariye, mimariden sanata herseyi süslemeye calismis hatta musriflik derecesinde ihtisamli gostermeye calismistir.

Hastalik ve vebanin azaldigi bu donemde, zenginlesmenin getirdikleriyle avrupa insanin gelecege parlak bakip, bilimde ve sanatta ilerleme tutkusu, gelisme olgusuyla yanip tutusmaktadir. Ortacagin, statik ve soguk dunya algisi kirilip insanligin hep ilerleyecegi ve mutlu yasayacagi inanci hakim oldu.

Bu bicim, hareket elbette muzige de isledi. Bu hareketin muzige etkileri, doygunluk, yogunluk ve süs(ihtisam) olarak geri dondu. En onemlisi Gotik doneminin insani urperten dokusu yerine canlilik, hayata umutla bakan, insanin icini ferahlatan bir dokuya birakmistir. Avrupa muziginde ilk defa, barok muzigiyle dini olgu disinda siirler yazilmis ve boylece ilk sekulerlesme adimi atilmistir. Ortacag insaninin en buyuk eglencelerinden biri olan dans da etkilenmis saraylarda barok besteleriyle danslar edilip, sonradan (bkz: vals) 'in ilk adimlari atilmistir. En onemli temsilcisi Johann Sebastian Bach 1750'de oldugunde bu muzik turunu de beraberinde goturmustur.

Gunumuzde hic alakasi yok gibi gozuken metal muzik turlerinden (bkz: gotik metal) ve (bkz: power metal)' a ilham kaynagi olmustur.

Barok muzigi, kimilerince ve kanimca, ders calisirken ya da bir ise odaklanirken dinlenilebilecek en iyi muzik turlerinden biridir.

Seviniz, sevdiriniz.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar