bugün

hazreti muhammed e hazret dememe hakki

Saygi cercevesinde istediginin ismini gerektiginde "agzina alma" hakki ile basat gider. Mesele de budur zaten, "ya bizdensin ya dusman, olur da bizden degilsen ona buna suna hakkin yok ve biz sana ne yapip yapmaman gerektigini soyleyebiliriz, her oyunun kuralini biz koyariz" anlayisi ne islami ne de halklari bir yere getirebilmistir.

Diger konu da samimiyetsizlige toplum olarak nasil bayiliyor oldugumuz. Kisinin inanmadigi seyi soylemesi ya da inancini genelin aksi oldugu icin saklamasi bizi niye rahat hissettirir? Hazreti Muhammed'in Hazret oldugunu dusunmeyen birisinin hazreti muhammed'i hazret olarak ifade etmesini, yani dupeduz ikiyuzluluk yapmasini niye isteriz? Hazreti Muhammed'in kendine inanmayanin taltifine ihtiyaci oldugunu sananlar mi vardir? Bunu sananlar dini kimden ve ne sekilde ogrenmislerdir? yoksa bu dayatmaci zihniyet dini ya da dini kisilere "sozde" saygisizliktan degil de kendisinin inandigina baskasinin inanmamasindan mi rahatsizlik duymaktadir?

Tekrar etme ihtiyaci ile yanip tutusan edit: herkes fikrini soyleme hakkina sahiptir, kimse kimseye hangi fikrini aciklamamasi gerektigini ogretemez. Inanci ifade etmek de sadece semavi dinlerin cemaatlerinin hakki degildir. Cogunlugun inanci herhangi birinin inancini ifade etmesine kural getiremez.