bugün

gaslighting

şu günlerde * şahsıma uygulanan bir psikolojik manipülasyon yöntemidir. her ne kadar farkında olsanız da, kaçması çok zordur. ki, normal şartlarda (böyle bir şeyin varlığından haberdar değilseniz) bunu fark edebilmeniz bile imkansıza yakındır.
karşı taraf bütün ipuçlarını veriyor olsa da, bir sevgi-saygı bağınız varsa(en azından tek taraflı), tepkinizi koymak o kadar zorlaşıyor.
savunduğunuz fikir ne kadar mantıklı olursa olsun, doğruluğundan adınız kadar emin olsanız da, en iyi bildiğiniz konu olsa da, o tartışmanın sonunda özür dileyen siz oluyor ve kendi bildiğinizden şüphe ediyorsunuz.
gerçekte var olan bir değerden bahsettiğinizde, kitaplarda gördüğünüz-çevrenizde şahit olduğunuz bir tutumdan/davranıştan bahsettiğinizde, öyle bir şeyin olmadığını ve sadece uyduruyor olduğunuz cevabını alıyorsunuz. akıl sağlığınızdan şüphe ediyorsunuz.
bir süre sonra özgüven eksikliği başlıyor.
ortada bir sebep olmasa da, sürekli olarak aşağılayıcı kelimeler duyuyorsunuz. tepki gösterdiğinizde abartan taraf oluyorsunuz. sadece şaka (!) olduğunu duyuyorsunuz ve bir yerden sonra bu hakaretleri umursamamaya başlıyorsunuz. "ne de olsa şaka" diyorsunuz. bir süre sonra kendinizi savunamaz duruma düşüyorsunuz.
sorunun hep kendinizden çıktığını düşünüyorsunuz. kendinizi karşı tarafa iyi göstermek için çabalıyor, hayatınızdan siktir etmek yerine bir süre daha dayanıp onun gözünde kaybettiğiniz * eski imajınızı tekrar kazanmaya çalışıyorsunuz.
yapmayın!
bu psikopatların (muhtemelen borderline kişilik bozukluğu) istediği de tam olarak bu. gün geçtikçe eriyecek, kendinizi onlara bağımlı hissedeceksiniz. en kısa zamanda uzaklaşın. uzaklaşamıyor iseniz de sınır çizgileri çizin. gerekirse psikolojik yardım alın.
unutmayın!
sadece sevgili olarak düşünmeyin. bu manipülasyonlar iş yeri ortamında, arkadaş ortamında, okul vb eğitim kurumlarında ve hatta aile içinde bile olabilir.
***
bilinçsizce yapılıyorsa, uygulayıcı bir gün elbet * hatasını anlayacaktır *.
bilinçli olarak yapılıyorsa, allah belasını versindir.

saygılar.