bugün

cahiliye devri

hakkında hiçbir bilgi bilinmiyormuş gibi davranarak veya var olan bilgilerin sadece islami kaynaklı olduğu belirtilerek aklanmaya çalışılan bir devir.

niye cahiliyye denmiş hiç düşündünüz mü? herhangi bir kişi çıkıp da bu devir böyle böyle olduğundan cahiliyye adını verelim dememiştir. müslümanlığın kutsal kitabı kuran'da ilk olarak belirtilmiş. cahiliyye devri, cahiliyye taassubu, gibi. bakmak isterseniz, Al-i imran suresi 154.ayet, Maide suresi 50.ayet, Ahzab suresi 32-33.ayet, Fetih suresi 26.ayet.
(cahiliyye kelimesinin geçtiği sure ve ayetler)

cahiliyye demek sosyal ve kültürel anlamda "bilgisizlik" cehalet anlamına gel-me-mek-te-dir. cahiliyye demek dindeki sapıklıklar demektir. sosyo-kültürel açıdan bir cehalet toplumu değildir o zamanki Mekke toplumu. ki daha önceden de belirttiğim gibi edebiyat alanında bugüne kadar ulaşabilen şaheserler ortaya çıkmıştır. (örneğin, Mu'allakatu's Seb'a, Arap Edebiyat Tarihinin en önemli şiirlerinden biridir ve o dönem yazılmıştır.)
toplumsal açıdan ise Arap yarımadasının en gelişmiş toplumu olarak gösterilebilir. yerleşik bir hayat sözkonusu. ticaretin
ve dinin merkezi konumunda bir toplum Mekke toplumu.

dolayısıyla bu toplumun var olduğu döneme cahiliyye denmesindeki asıl amaç insanların cehalet içinde olduğu, edebiyattan kültürden, sosyal yaşantıdan bihaber olduğunu kastetmek değil, kendilerine din olarak belirledikleri "putlaştırma" sapkınlığının ne kadar yanlış olduğunu belirtmektir.

bu devir hakkında hiçbir bilgi yokmuş gibi davranarak islam'ı eleştirmeye çalışmak çok ucuz bir numara, aynen islam dinini benimsemiş toplumların yaptıklarının değerlendirilmesi gibi.