bugün

eğitimde nasıl çağ atlanır

finlandiya eğitim sisteminde sınav stresi yok, okul sıralaması, merkezi sınav, dershaneler, özel hocalar yok. herkes yakınındaki okula gitmek zorunda.

okullarda okutulacak kitaplara öğretmenler kendileri karar veriyor. bu yüzden öğretimin odağında öğrencileri testlere hazırlamaktan ziyade tamamen öğrenme var. öğrenci odaklı sistem. sistemde ödev ve öğrenim, öğrencinin aktivitesi ile öğretmen ve diğer öğrencilerle etkileşimi ön planda tutuyor. çocuklar sınıf içinde dolaşarak, arkadaşlarından, öğretmen ve ders malzemelerinden bilgiler toplayabiliyor ara sıra da kanepeler üzerinde dinlenebiliyorlar.

eğitim saatleri çok kısa (ortalama günde dört saat) olmasına rağmen bütün öğrenciler eşit düzeyde başarılı.

okul kantininde sadece süt, su ve meyve bulunuyor. her çocuğa kendi öğrenme yöntemine göre ödev veriliyor. nlp teknikleri öğretmenler tarafından derslerde uygulanmakta. bazı dersleri farklı yaş grubundaki öğrenciler bir arada işliyor; böylece uyumu öğreniyorlar. okuldaki bitkilerin bakımı, kütüphanedeki işler, atık kâğıtların toplanması, bahçe ve akvaryum işleri, mutfak yardımı gibi gündelik işleri öğrenciler sırayla yapıyorlar. böylece yeterlilikleri geliştiği gibi okullarını da benimsiyorlar. çocuklar okullarını ikinci evleri gibi görüyor, öğretmenlerini de anne/baba gibi seviyorlar.

finlandiya’da öğretmen olmak çok kolay değil. liseden mezun olup öğretmen olmaya karar veren bir öğrenci üç aşamalı kabul testinde başarılı olmak zorunda. birinci aşamada, kitap sınavıyla, bilgiyi araştırma, sentez yapabilme, eleştirel açıdan bilgiyi yorumlama, analiz etme yeteneği test ediliyor. ikinci aşamada, mülakat aşamasında, kişilik ve karakter yapısı bakımından öğretmenlik mesleğine uygun olup olmadığı analiz ediliyor. son aşamada ise adaylardan örnek bir ders anlatması veya grup tartışmasını yönetmesi istenerek sosyal yönü, konuşma, sunum ve yönetim yetenekleri ölçülüyor. bu aşamaların sonunda öğretmenlik için müracaat edenlerin ancak yüzde onu öğretmen yetiştirme programına kabul ediliyor.

öğretmenlik lisans programı boyunca, öğrencilerin her yıl birer ay uygulama okullarında ders anlatarak staj yapma zorunlulukları var. stajları hem üniversitedeki öğretmenleri, hem de öğrenciler tarafından değerlendirmeye tabi. staj değerlendirmesi mezuniyet yeterliliğinde çok önemli. türkiye’de öğretmenlik stajı sadece son yıl yapılabilir, o da ne yazık ki kpss sınavının hazırlıkları nedeniyle hedeflere ulaşamaz.

finlandiya’da öğretmen olabilmek için sadece lisans öğrenimi de yeterli değil. öğretmen adayının seçeceği konuya göre tezli yüksek lisans derecesine sahip olması da zorunlu. böylelikle finli öğretmenlerin araştırma tabanlı bir eğitimle, sorgulayıcı bir bakış açısına sahip olmaları sağlanıyor.

alıntıdır.
güncel Önemli Başlıklar