bugün

yerçekimi kontrolü

insanlığın büyük hayallerinden biri daha. eğer atalet kuvvetlerini kontrol edebiliyor olsaydık itiş kuvveti denen bir şeye ihtiyacımız olmazdı. yani bir roketi fırlatmak için yakıta ihtiyacımız olmayacaktı. yapay yerçekim ortamları yaratarak hareket üzerindeki deneyimimizi geliştirecektik. şu an için "yerçekimi kontrolü bilimsel olarak mümkün değildir" diye bir kural ya da gerçek söz konusu değil elbette, yani bu hala mümkün olabilir. bu olay tıpkı warp drive olayı gibi spekülatif bir fikir, kurulan onlarca hayalden yalnızca biridir. zamanla neden uygulanabilir hale gelmesin.

bugün bilinen tek şey elektromanyetizma ve kütleçekim fenomenlerinin birbiriyle bağlantılı olduğu gerçeği. elektromanyetizmayı şu an kontrol edebiliyor oluşumuz bir gün bu bağlantı sayesinde yerçekimini de kontrol edebilmemiz durumuna dönüşebilir. buradaki tek dayanağımız şimdilik bu bağlantı. bir tarafta einstein'ın genel rölativite teorisi öte yanda ise kuantum dalgalanmaları hakkındaki teoriler bizi eylemsizlik ve yerçekimi bağlantısı hakkında aydınlatabilecekmiş gibi duran mantıklı teorilerdir.

özetle günümüz için çok uzak fikir bu. bilim insanlarının öğle yemeği aralarında ya da sohbetlerde üzerine konuşacağı ve teoriler üretebileceği bir şey olmaktan öteye gidebilmiş değil. klasik yakıt kullanmaya bir süre daha devam. elimizdeki tanıdık enerji kaynakları da gitgide tükeniyor ki o da ayrı bir mesele. yerçekimi kontrolünden önce yeni enerji kaynaklarının eksikliği çok daha önemli ve günümüzde çözülmesi gereken bir problem.