bugün

john steinbeck

" 27 şubat 1902'de amerika'nın kaliforniya eyaletinde, salinas şehrinde doğdu. babası oranın defterdarıydı, annesi de öğretmen. steinbecler aslında alamandılar, ta 17. yüzyılda amerikaya gelip yerleşmişlerdi. asıl soyadları grossteinbeck'ti. steinbeck'in annesi de irlandalıydı, hamiltonlar'ın kızıydı, steinbeck bu hamilton'ları cennet yolu'nun başlıca kahramanları arasına almış, onların unutulmaz bir levhasını çizmiştir.

steinbeck salinas ortaokulu'nu bitirdikten sonra, dört yıl da stanford üniersitesi'ne dinleyici olarak gitti, biyoloji, daha çok deniz biyolojisi üzerine çalıştı. ondan sonra gazeteciliğe başladı ama, pek başaramadı. olayları olduğu gibi anlatacağına araya kendi duygularını, düşünceleri de katıyordu. işten çıkardılar. böylece türlü işe girdi çıktı: yapıcıların yanında omzunda bir sopayla asılı kovayla harç taşıdı, bir yapı boyacısının yanında yamak olarak çalıştı, eczanelerde kalfalık etti, bahçelerde yemiş topladı.

1930'da 28 yaşında evlendi. karısı carol henning monterey'liydi, o da monterey'e yerleşti. kayıkları vardı, balığa çıkarlardı. böylece, steinbeck'in ayda topu-topu 25 dolar olan kazancıyla aldıkları kuru ekmeğe balığı katık ederek yaşadılar.

bu arada steinbeck yazı yazmaya da başlamıştı ama, daha pek tanınmamıştı; romanları hikayeleri pek para getirmiyordu.
steinbeck'in ilk tanınan kitabı tortilla flat (kenar mahalle) 1935 yılınca çıktı"

kaynak: kenar mahalle romanı
1973 - istanbu baskı
güven yayınevi
çeviri: vahdet gültekin