bugün

kapitalizmle komünizm arasındaki temel ayrım

Özgür adam , vassal , feodal beyler ve aristokratlar , iş veren ve patron sınıfının temsil ettiği tarihten günümüze tüm sermaye sınıfı temsilcilerinin öznelliğine paralel olarak köle , serf , pleb , çırak , işçi ve emekçi sınıfının kendi öznelliğini yitirmesi ve nihai sonuç olarak ortaya sınıfsız ve devletsiz bir toplumsal yaşam biçimi yaratılmasıdır.
Kapitalizmi komünizm ile karşılaştırırken sosyalizmin işçi sınıfı ve proleterya diktatörlüğüne dayalı devletçi yapısını doğru anlamış olmanız gerekir. Aksi taktirde ; bazı entrylerde görüldüğü üzere komünizmi devletçilik ile sosyalizmi de sınıfsız bir toplum yapısı ile karıştırmanız kaçınılmaz olacaktır.
Üretim araçlarının mülkiyetinin ve üretimin kendisinin ve paylaşımının birlikte yaşama istenci gösteren değişik komün gruplarında kar odaklı üretimin aksine ihtiyaç merkezli üretim ve komünler arası ilişkilerde sermaye odaklı ticaretin aksine emek merkezli ve karşılıklı ihtiyaç temelli alışveriş ya da takas olgusu ile beraber kendisini kapitalizmden farklı kılan geleceğe dönüş serisinin son filmidir.
(bkz: Back to the future)