bugün

süleymaniye camii

külliye şeklinde inşa edilen süleymaniye cami, osmanlının yükseliş devrinin muhteşem eseridir. Kanuni sultan süleyman han'ın emriyle, mimar sinan tarafından 1550-1557 yılları arasında yapılmıştır. inşasına, şeyhülislam ebussu'ud efendi'nin duası ve temeline ilk taşı koymasıyla başlandı. külliyede, camiden başka, medrese,, mektep, darülhadis(hadis ilimleri medresesi), kütüphane, darüşşifa(hastane), imaret(aşevi), tabhane(yoksul barınağı), bimarhane(akıl hastanesi), kervansaray, tıp okulu, haham, oda ve dükkanlarla kanuni sultan süleyman han ve hürrem sultan türbeleri vardır.

mimar sinan'ın "kalfalık eserim" dediği bu büyük külliye 16 ağustos 1557'de kanuni sultan süleyman han ve bütün devlet büyüklerinin hazır bulunduğu bir merasimle, mimar sinan tarafından ibadete açılmıştır. süleymaniye külliyesinin bulunduğu mekan, istanbul'a hakim bir tepededir.

camideki ses düzeni ve havalandırma mimari bir şaheserdir. mihrabda kur'an-kerim okuyan bir insanın sesi, caminin en uzak noktasına ulaşabilmektedir. caminin dış görünüşü her açıdan bir uyum gösterir. yarım kubbeler, ağırlık kuleleri, köşelerdeki küçük kubbeler, büyük kubbenin baskısını hafifletecek şekilde, çok ince matematiksel hesaplarla yapılmıştır. cami, estetik, çizgilerindeki güzellik ve oran bakımından mükemmeldir. kubbeyi tutan ayakların alt tarafında birer oyuk hücre açılarak, ayakların oluşturacağı ağırlık ortadan kaldırılmış, yeknesaklık(tekdüzelik) da bertaraf edilmiştir. böylece caminin iç ve dış ahengi nesillere örnek olacak şekilde denkleştirilmiştir. minarelerdeki on şerefe, kanuni'nin onuncu sultan olduğuna işarettir. caminin mermer işleri, yazıları, çinileri, fildişi ve sedef kakmaları devrin en iyi numunelerini teşkil eder.

caminin mihrabı önünde bulunan sahada kanuni sultan süleyman'ın türbesi vardır. türbe, sekiz köşeli bir plan üzerinde olup, etrafı revaklı, 28 sütuna dayanmaktadır. türbenin iki duvarı nefis çinilerle süslenmiş, giriş kapısının üzerine hacerü'l-esved'den bir parça konulmuştur. külliyenin sol tarafında, köşede ufak bir sebil ve mütevazi bir türbe vardır. bu türbede bu şaheserin büyük mimarı sinan yatmaktadır.

kaynak: (osmanlı tarihi, çamlıca basım yayın)
güncel Önemli Başlıklar