bugün

kürtler neden 20 çocuk yapar

Zorlu Doğu şartlarında kimseye muhtaç olmamak ve herhangi bir aga ve aşiretin boyundurluguna girmemek için kontrolsüzce yaparlar. Ben kendim de bir kürdüm. Aslında Kürtler birkaç sebepten dolayı çok çocuk yapar.

1) doğuda yaşam zordur. Insanlarin geçim kaynakları yoğun emek ve bilek gücüne dayalıdır. Yaşadığın bölgede bilek gücü yani kas yapısı bakımından erkek gücün yoksa geçimini zor yaparsın. Tabi bu Zon zamanlarda azaldı. Mesela hayvancılık ile uğraşırken, o hayvanlarin bakımı, yemi, beslemesi için birden çok kişiye ihtiyaç vardır. Is yükü arttıkça bunu yapacak kişide artması gerekiyor. Bir yardimciya verecek para olmayınca çareyi kendilerinde buluyorlar. ilerleyen zamanlarda yaşlaninca sizin babalariniz emekli olayım, biraz dinleneyim, emekli ikramiye alayım derken bizimkiler elden ayaktan düşünce herhangi bir birikim yapamadım, zaten hayvancılıkta para ve teşvik yok bari benim malıma bakacak birkaç oğlum, bana sahip çıkacak birkaç çocuğum olsun ister. Bu yüzden gelecek planlarını devletten ümidini kestiği için bu şekilde yapar. Çok çocuklu ailede büyümek çok zor. Her türlü zorluklar ve sıkıntılar ile karşılasir insan. Fakat Kürt insanı Mezopotamya nin çetin şartlarında büyüdüğü için asildir, gururludur. Yokluğu da bilir , bolluğa da. Her türlü zorluğa karşı dirençlidir. Çok çocuklu ailede büyümesine rağmen, kendi istediği bisikleti, elbiseyi, cantayi, önlügu, alamamasina rağmen atasina hiçbir zaman saygısızlık etmez. Hiçbir zaman başkaldirmaz, hayata yine dört elle sarılır. Öyle batıda eline diken batsa ağlayacak tipler gelip ateşle, Orak, çekiç, Tırpan ile dans eden emekçi, işçi, Kürt çocuğu ile kendini karşılaştırmasin. Onlar niye çok çocuk yapıyor diye sorgulama hakkı yok. Sen önce devletine bu insanlara onurlu bir yaşam imkani sundun mu diye sor. Yok sormayacaksan soran insana da ağız dolu küfür etme. Insanlar bir hak varsa devletten ister senden istemez. Senden daha çok hakettiği emeğinin karşılığını ister.

2) ikincisi ise bu saydığım şartlardan dolayı çok çocuk yaparlar. Aslında çok erkek olmasını isterler, bazen araya kız girince o kız yerine bir erkek daha denemek ister ve sayı böylece bi anda iki katına ulaşır. Fakat diyelim ihtiyaç olan 4 erkek oldu mu kız çocuklarına pek ihtiyaç duymazlar. Fakat benim amcalarim hep bir kız kardeşleri olmadığı için ağlarlar. Belkide en iyi onlar bilir kız kardeş olmamanin ne demek olduğunu.

3) bide hala azalmakla birlikte aşiretlerin etkisi kalmasada aile, soy, akraba Arasında çok pis kavgalar olur. Doğu insanı serttir. Birbirine ölümcül darbe atar. Bu kavgada dayak yememek için, direnmek, ona bişey olduğu zaman onun yerine intikamını alacak birileri olsun diye yine çok çocuk yaparlar.

Bu dediklerim aslında kırsal kesimde çok olur. Kentlerde yaşayanlarda biraz daha az olur. Son dönemlerde bunun bilinçsiz bir şekilde yapıldığını gören millet biraz daha bu konuda bilinclenmeye başladılar. Sayı kısmen de azaldı. Sizin şimdi gördüğünüz o çok aileler eskiden olandi. Son 10 yıldır evlenmiş olan birçok kişi tek yada ikide durmuş. Normalde 10 yıllık evli bir Kürt çifti bi düzine yapmıştı.