bugün

hata benim

salaş bir meyhanede, pişmanlıkların dolup boşaldığı rakı bardağındaki türküdür hata benim.

acıtır, ağlatır.

girişindeki bağlama sesini duyduğum anda hayatımdaki her şeyi bir anda üstüme deviren türkü.
saat gece 1'e yaslanmışsa ya böyle bir şey dinlemen gerekir ya da hiç bir şey dinlememen gerekir. bazı saatlerin kendine özel mahrem durumları vardır. memleketin buyuk coğunluğu pazartesi sabahına gözünü yummuşken sen ayaktaysan bi şeylerin matemini tutmak zorundasındır. bu tip yas saatleriyse genelde "pişmanlık"larını hissettirir insana en cok. sen dunyanin en sikindirik şehrinde bi şeyler içerek kendini öldürebilmeye çalisirken neşet baba girişteki bağlamayla ankara'dan check in yapar.

"bilemedim gıymatını gadrini
hata benim, günah benim, suç benim"

bi seyin kiymetini bilememis olmak insanin yakasina son nefesine kadar yapisabilecek bir suctur. yapismasi da gerekir, koca bir ömre gölge düşürmesi gerekir, hayatinin anasini avradini sikmesi gerekir. cunku kiymeti hicbir sekilde olculemeyecek birinin heveslerine yumru olmak terbiyesizliktir, cezasi cekilmesi gereken bir gunahtir. bak, neset baba bile asmis boynuna pismanligin kolyesini, "hata benim" diyor.

"gel desem gelirdin benim izimden,
her ne cektiysen benim yuzumden
hata benim
gunah benim
suc benim"

bazen insan bi sey yapmayi cok ister, ama birisi "yap" demeden yapamaz. agzinin icine bakar, ilk harfi duyar duymaz harekete gecer. ama bazen sen insanlara o bekledigi kelimeleri hic soyleyemezsin. kapidan cikmak uzere ayakkabilarini baglayan insana "gel" diyemezsin bir turlu, goremezsin sen o ayaklarin sana donuk oldugunu, aslinda coktan o yola revan oldugunu anlayamazsin. oylece kalir bir hayat orada, koca bir hikaye ayakkabi cekecegi seviyesinde sonlanir, "git" demekten beter edersin her seyi, oyle kalakalirsin, dunyanin geri kalan yillari orada donar kalir.

insanin yaptiklarindan degil de yapamadiklarindan duydugu pismanliklar her zaman hepsinden daha agirdir. neset ertas bu turkuyu butun caresiz pismanlarin sirtina paylaştırıp yüklemistir, hepimizin sirtinda birer dunya var.

intihar etmeye cesaret edemeyen herkes acsin bu turkuyu dinlesin simdi. ölmüyorsun belki ama cok temiz yumruklar yiyorsun.

"körümüş gozlerim,
gormedim seni"