bugün

kemalizm dini

ne kadar büyük bir etki gösterirsen o denli büyük bir tepki ile karşılaşırsın. bir kural olarak karşımıza çıkar bu önerme. bir yasadır.

bir tepki olarak görünüyor kemalizm dinide şu sıralar.

kutsal kitabı; nutuk.

mabedi; çankaya

ikonası; atatürk portreleri

rahibesi; tayyör giyen kadınlar.

rahipleri; öğretmenler.

anıtkabir de bir peygamber türbesi olur. gidilir şeref defteri imzalanır. atatürkten başka herkes okur o defteri. yazılanlar genellikle şikayet, bağlılık ve istektir. bir başka açıdan bakıldığında özünde "dua etmek" vardır.

haber bültenlerinde, bayramlarda seyranlarda türbelerdeki izdiham gösterilir, çaputlar bağlanır, dilekler dilenir. ev alan türbeye koşar, kızını evlendiren de..

perdeyi kaldırdığınızda, bayramlarda anıtkabirde de izdiham olur, parti kuranda ekibini alır anıtkabire çıkar, eylem yapmak isteyeni de, herhangi bir durumdan hoşnutsuz olanı da..

yanlış baştan yapıldı aslında, atatürk'ü sevdirmek yerine uzaklaştırıldık, bıktırıldık. her zaman "neden?" sorusunu cevabını öğrendik; ama hiçbir zaman "nasıl?" sorusunu yöneltemedik. ezberletildik, düşünemedik.

atatürk'ün gösterdiği yollardan yürümedik, yürüyemedik. başkaları tarafından yönetildik, ata öldükten sonra kemalizm dinini ortaya çıkardık. atatürk giderek daha dar bir kesim tarafından sahiplenilmektedir ve belli bir zümrenin görüşlerini temsil eden bir peygambermiş gibi görülmektedir. ne zaman bu davranıştan vaz geçilir, atatürk sevdirilir, anlatılır ve anlaşılırsa, işte cumhuriyetimizin kurucusu gazi mustafa kemal atatürk bu ülkeyi kuran yüce insan olarak sonsuza kadar varlığını koruyacaktır.