bugün

pes 2008

winning eleven 3 ten beri bu seriyi takip ediyorum ama ben bu kadar berbat bir pes versiyonu görmedim arkadaşım. sizi sıkmadan biraz flashback yapmak istiyorum.
winning eleven 3: evinde sürekli fifa oynayan elekut bir gün bir arkadaşının evine gider ve çocukta play station 1 vardır, hayatında ilk defa cd ile çalışan konsol gören elekut dumur bir vaziyette aletin açılmasını bekler ve arkadaşı winning eleven 3'ü koyduktan sonra heyacan yerini taşşak geçme duygusuna bırakır çünkü oyun ful japoncadır, neyse siktir et der çünkü arkadaşı o kadar övmüştürki bu oyunu bir an önce oyuna başlamak ister ve arkadaşıyla plastik sandelyelerine oturup loading ekranının geçmesini beklerler, oyun başlar, grafikler 3dfx'li fifa 98 den sonra falan çok yalan gelmiştir, spiker ise klasik fifa spikerinden çok farklı, bildiğin pazarcılar gibidir acaip gazdır. geniş japoncamla anladığım bazı cümleler:
---zubareşu spido.
---ofsaydo up nooyn.
---hakan şükür'e telif hakkından dolayı tahminim "aram şüni" diyordu.
neyse ilk maçta oyunu hiç anlamayan elekut güzel bir tokat yer, tabi pratik zekası ve vidyo oyunlarında olan doğal yeteneği sayesinde ikinci maçta olayı kavramasıyla ilk golünü atar ve rövoşata ile atmıştır bu gölünü, işin garibi o golden sonra 8 sene daha winning oynayan elekut toplasan 5-6 tane rövoşata gölüne sahiptir topu topu. arkadaşı olm ne yaptın bsgck edasıyla bir bakış atar ama olan olmuştur, lise hayatını değiştirecek süreç başlamış, sosyal ortam seçimini sağlayacak etmenle tanışmıştır.
bu oyunu neden mi bu kadar sevdi, fifayla karşılaştırdığında oynanış inanılmaz farklı gelmiştir, pozisyonlar rutin değildir, ezber gol yoktur, o kadar gerçekçidir ki çok içten küfür ettirir, arkadaşların sana uyuz olmasını sağlar ve inanılmaz haz verir sana bu duygu.
neyse gün gelir winning eleven 4 çıkar elekut ve arkadaşı hemen yazıcıoğluna giderler, ilk iki dükkana abi bu cd var mı diye sorduklarında karşılarındaki süper bilgili oyun masterı satıcılar sorularını anlamsız bulup, "yokh kardeşim o ne ki?" derler, üçüncü dükkanda ise istedikleri cevabı alırlar, aynı hızla eve dönüp oyunu takarlar playstationa.
"jikyo world soccer winning eleven four" diye bağırır bir abimiz oyunun açılışında, bu söz elekutun diline dolanır, oyunu çok ama çok beğenir, şut sistemi, taktik ayarlamaları, takımlar, paslaşma özellikle one two sistemi... oyun bir önceki versiyonundan bir kaç gömlek üstündür. 1 sene boyunca bu oyun oynanır.
winning eleven 5 ise artık playstation 1 için zirvedir, o kadar çok editli versiyonu çıkmıştır ki, her türlü kupayı oynamıştır elekut herhalde bu versiyon ile.
elekut 2001 yılında sadece internetten haberlerini okuduğu playstation 2 yi canlı olarak görür karşısında o ne lan falan olur, tech demo tarzı görüntüler geçmektedir bir an 3dmark izlediğini sanıp afallar sonra kendine gelir, tabi çok zaman geçmeden kadıköydeki cafelere gelmiştir playstation 2. elekut olay yeri inceleme ekibiyle hemen olaya el atar.
winning eleven 6: oynar ama bir türlü beğenmez, tamam grafikler süper, takımlar falan formalar çok güzel ama bir şeyler eksik, oyunda ruh yoktur, bu yüzden playstation 1'e devam edilir taki yedinci versiyon çıkana kadar, artık next gen bir futbol oyunu çıkmıştır hem grafiksel anlamda fifayı tokatlayan hemde oynanış olarak oyunculara herşeyi sunan bir oyun,elekut beklemez ve hemen bir playstation 2 alır, arkadaşlarını sigara içilen mekandan kurtarmıştır ev rahatlığında turnuvalar yapmaya başlamışlardır. ailesi rahatsız olsada tek tutkusu olan vidyo oyununa karışmamışlardır elekutun. bu seri 8 ve 9 olarak devam etti, 9 nirvanaya ulaşan seridir, herşey mükemmeldir, elekut üniversite yıllarında sakarya sporu alıp brezilya'yı alan arkadaşlarını yenip taşşak geçmektedir. ve kara gün gelir 10. oyun yani pes6 çıkmıştır, forvetlerin ilahlaştığı defansların mallaştığı, herkesin yıldız oyunculara yöneldiği ve lamerların bile maç kazanabildiği lanet bir oyundur. adriano, ibrahimoviç, henry, c. ronaldo bugüne kadar görülmüş en iyi oyun silalarıdır, bırakın bfg, rocket launcher, ak47 vs... hikayedir bu silahların yanında. elekut bu oyuna o kadar küfür etmiştir ki allahın sopası yok lafı cuk diye oturup pes 2008 piyasaya çıkmıştır, oyun o kadar berbattırki defans diye birşey yoktur, grafik desen gelişmiştir ama yinede beklenen seviyede değildir, paslar ise acaip uyuz olmuştur , topun fiziği bok gibidir, kamera açıları ise onlarda ayrı bir intahar sebebidir. playstation 3 versiyonunda frame düşüşleri, pc versiyonları ise öküz gibi sistem istemektedir, online modu ayrı bir rezildir, büyük takım ile küçük takım arasındaki fark inanılmaz boyutlardadır, oyun siteleri de bunun farkına varıp önceden 9 olan oyuna 7 puan vermişlerdir ki elekut hala fazla olduğuna inanıyor bu puanların.
elekut'un inancı iyice azalmıştır konamiye karşı ama bir umut seneye çıkacak oyun we 9 tadı verebilir diye umut etmektedir, hayırlısı.