bugün

terrier

3 aylık şevket'imdir. nam-ı diğer sekovsky.

beraber otobüs yolculukları yaptık. bana hiç zorluk çıkarmadı. öyle canı çıkana kadar oyunu sevmez, kendi halinde oynamayı çok sever, kendi çapında cool hayvan. ankara'ya gittik izmit'ten. dönüşte hızlı trenle geldik. yolda sakin sakin dışarıya baktı, bir ara acıktı, peynirli bisküvi yedik beraber. arada benimle cilvelesti. yolda tuvaletini tuttu, inince yaptı. korkmadan beraber her yere gidiyoruz onunla. yemek yemeyi çok seviyor, fakat huyu mu değişik bilemiyorum, söylendiği gibi sonsuza dek yemek yemiyor öyle, doydugu zaman bırakıyor.

genelde büyük ırk köpeklerle uğraşmış biri olarak şunları söyleyebilirim ;

- çok klişe ama köpek sahiplenecekseniz, çok sevmeniz gerekiyor, özellikle ilk zamanlarda bol bol cis kaka temizleyeceksiniz.

- kopeginize agresif davranmamalisiniz, bunun cevabını ya agresyon ya da korku olarak alırsınız, kopeginiz sizi görünce titremeye başlarsa içiniz acir.

- köpek için en önemli varlık sizsiniz. misal bize ankara'da büyük bir köpek saldırdı ve oğlum önce kaçtı sonra köpeğin beni sıkıştırdığını görünce geri dönüp dusunmeden üzerine atladı.

- köpeği simartmak diye bir durum yoktur, sadece yapmanız gereken hakimiyet kurabilmektir, bir kere onun lideri olduğunuz zaman dilediginizce simartabilirsiniz, yine sozunuze dönecektir.

- köpekler süs ve ya aksesuar değildir, arkadaştır.

- özellikle terrier ırkı çoğu zaman diğer kopeklerle anlasamaz. onu sosyallestirmek çok önemlidir. yavruyken siz onun koruyucusu olabilirsiniz ama sosyal olmayan bir köpek büyüyünce, sizi de, kendisini de, çevresini de tehlikeye sokar.

- eğer yalnız kalması gerekiyorsa, kucukken yavaş yavaş alismali, buyuyunce daha rahat yalnız kalabilir böylece.

- terrierler kazimayi ve isirmayi çok severler. ona kendisi için objeler ve bolgeler tahsis edip, bu davranışları göstermeye başladığında sabırla o objeye ve ya bölgeye yonlendirmelisiniz.