bugün

the big short

mortgage kriziyle başlayan finansal çöküşün finans sektöründeki arka planına göz atan genel anlamda başarılı bir film. bazı yerlerinde fazla finansal terimlere giriliyor gibi görünse de, araya köpük banyosunda veya kumarhanede görünen ünlü popüler hanımları sokarak onların ağzından anlattırıp vs mevzuyu yumuşatmışlar. başta steve carell ve christian bale, başrol ve önemli yan rol oyunculuklar da oldukça yerinde; brad pitt'in ölçülü oyunculuğu ve ilginç tiplemesi de akılda kalıcı olmuş. bazı noktalarında filmi "finansal gerilim" tadında izliyorsunuz. öte yandan, ilk giriş bölümleri bir belgesel izleyeceğiniz havası veriyor (ve film genel çerçeve olarak gerçek bir olayı konu alıyor), ama film ilerledikçe o imajdaki belgesel ağırlığından çıkmış.

--spoiler--
filmin en bomba sahnelerinden biri las vegas'ta brad pitt'in "yihuuu malı götürdük" diye gaza gelen iki genç finansçıya kendilerinin "götürdüğü" finans oyunlarının gerçek hayattaki karşılığı olarak ne kadar sıradan insanın beş parasız kalacak olduğu, ne kadarının evsiz kalacağı ve bu çaresiz insanlardan yüzde birinin intihar edecek olmasıyla bile yaklaşık 40000 kişinin öleceği gibi çarpıcı gerçekleri hatırlatarak verdiği (belki de filmin mesajı olarak alınabilecek) süper ayardı. ayrıca yine vegas'ta baum'um "sentetik cdo" kavramını öğrenip şok olduğu iş yemeği sahnesi de filmin unutulmaz anları arasında. baum ve adamlarının umulmadık yatırımı yapmadan önce mevzuyu anlamak için emlak sektörüne birinci ağızdan görüşmelerle biraz göz atarken mortgage alanındaki riskin nasıl iyice cılkının çıktığını gördükleri bazı sahneler de gayet akılda kalıcı.
--spoiler--

velhasıl ufak tefek eksileri olsa da, bariz izlenesi bir film olmuş. (biraz salim kafayla izlenmeli, giriş kısmındaki aşırı finansal terim ve açıklama bombardımanı ve kim kimdir algılama çabası "bu ne kardeşim" deyip sıkılarak veya ambale olarak filmi yarıda bırakmaya yol açma riskine sahip. ama oraları aşarsanız sonrası akıp gidiyor.)