bugün

14 mart 2016 rusya nın suriye den çekilmesi

"Kesin ip var amk" düzlüğü olmasın ama işimizi bitirdik dönüyoruz gerekçesi yeterli degil. Kesin ip var amk.

Abd, her ne kadar pyd'ye bulasmayin dese de bir yandan türkiyenin sinir ötesi operasyonu ne getirir bunu da değerlendiriyor. Sanirim iki hafta once abd'de bir analist ya da eski bir isrihbaratci uzun uzun boylesi bir operasyonun faydalarını siralamisti. Ki bunlardan biri ordunun ve rte'nin zayif dusmesiydi.

Rusya'nın cekilmesi neler getirir?

Mesela, zamaninda cekilmemeleri rusyanin goruntusunu tersine cevirebilir. O "geldim, oyle kafaniza gore takilamazssiniz. Dunya hala tek kutuplu degil" mesaji elinde patlayabilir. Oysa simdi cekilmesi amacim isgal degil diyor, yersen. Bu bstakliga iyice saplanacak ne askeri ne finansal gucu var kim ne derse desin.

Mesela, turkiyeden alinacak en iyi rovansin, turkiyeyi Suriye'ye sokmak oldugunu düşünüyor olabilirler. Rte Kendi kendine zayiflasin mantigi isler mi? Delice degil en azindan.

Mesela, Suriye'ye yapmis olduğu mudahalenin tartışmalı oldugu, hukuksuzca oldugu muhakkak rusyanin. Cekilme sonrasi hepten istikrarsizlasirsa yahut isid tekrar dirilirse bu kez ikinci müdahalesi daha az tartisnali olabilir hatta onumuzdeki donemde avrupada iki bomba daha patlasa rusyanin tekerrur edecek mudahalesi bu kez caresizce takdir bile edilebilir.

Az okuyan, kafasi az calisan, ne meslegi ne egitimi boyle cikarimlar yapmaya yetmeyecek ben bile birkac avantajdan bahsetmeye calistim; isabetli ya da isabetsiz.

Dusunum ruslar ne hesaplar icinde.

Erdoganin son bir ayda mesru müdafaa hakkindan bahsetmesi, mhpnin bu yondeki kosulsuz ve istahli destegi, chpnin evet muhalefet edeyim ama hdpnin yaninda gorunmeyeyim kisir dongusu ve nihayet artik rusyayla karsilasma cekincesinin soz konusu olmamasi beni endiselendiriyor.

Suriyeye girmemeliyiz!
güncel Önemli Başlıklar