bugün

at

Türler arası farklılıklara (at- insan) rağmen atlar, insanların duygularını okuma yeteneğine sahipler. Atların uzun zamandan beri sosyal olarak sofistike bir tür olduğu biliniyor olsa da ilk kez, insanların pozitif ve negatif yüz ifadelerini ayırt etme yeteneğine sahip oldukları bilim insanlarının yaptıkları çalışmalarla ortaya konmuştur ( insanların duygularını okuma yeteneğine köpekler de sahiptir).
Yapılan bir çalışmada, insanların objektiflere verdiği mutlu ya da üzgün pozlar ( insanların pozitif veya negatif yüz ifadeleri) atlara gösterilmiş. atların fotoğraflara bakarken vermiş olduğu tepkiler, Sussex üniversitesinden bilim insanları tarafından incelenmiştir.
Atların göstermiş olduğu tepkiler negatif yüz ifadelerinde daha açık bir şekilde ortaya çıkmıştır.
Çalışma sonucunda, atların negatif yüz ifadelerine sol gözleriyle daha uzun süre baktıkları ( olumsuz uyaranları algılamayla ilişkili bir davranışa karşı sol gözlerini en çok kullandıkları) belirlenmiş. atların sol gözleri ile negatif olaylara baktıkları anda, Beyinlerinin sağ yarımküresinde tehdit edici bir uyaranın algılanması gerçekleşiyormuş.
Yine negatif ifadelerde, Atların kalp atışları daha da hızlanmış ve stresle ilişkili davranışlar gözlemlenmiştir.
Ayrıca atlar, negatif ifadelere karşı daha uzun bir bakış atma reaksiyon süresi gösterir. Bunun aksine pozitif ifadelerde bu reaksiyon süresinin önemli ölçüde azaldığı görülmüştür. Herhangi bir olaya karşı göstermiş oldukları reaksiyon süresi, Yaşadıkları çevrede kendilerini tehdit edici bir unsurun algılanması durumunda önem teşkil eder.