bugün

kabusla uyanmak

duygu termostatlarının çalışıyor olması.

--alıntı--

''kabusların gündelik yaşamda ki stres-korkularla savaşmak gibi işlevsel amaca sahiptir.stres seviyesi yükseldikçe kötü rüyalar-kabuslar görülmeye başlanır.bu stres seviyesinin tehlikeli yükselişine karşın bedenin uyarısıdır.

kötü rüyalar döngüsel olarak beynin kimyasal işlevlerini etkiler stres seviyesinin azaltılmasını sağlar.yararlı bir amaca hizmet etmiş olur.bazen kabuslar aşırı stres yüklemesi sonucu meydana çıktıklarından kişiyi paniğe sürüklüyorlar.

sık sık kabus gören kişilerin (kendi hastalarını kastediyor) pek çoğunun farklı psikolojik rahatsızlıkları da bulunuyor.kabuslarla beraber görülen bu rahatsızlıklrın en yaygın olanları ise travma sonrası stres bozukluğu ve kaygıdır.'' psikolog Ross Levin

psikanalizde rüyaların içeriğinde ki açıkca belirlenen sembollerden yola çıklıaarak kişinin bilinçdışı ,dürtü,arzu çatışmalarını açığa çıkaran bir tekniktir rüya yorumu.

freud'a göre rüya yorumu bilinç dışına açılan kapıdır.rüyalar kişinin derin ihtiyaçlarını,arzularını ve bunların doyumunu ifade ettiğini varsayıp , rüya gören kişinin bilinç dışına bakmasını , rüyasını kendinin (otoanaliz) ya da bir psikanalistin kontrolünde yorumlamasını sağlaması gerektiğini savunur.