bugün

panspermia

yunanca pan* ve sperma* sözcüklerinin bir araya gelmesiyle oluşan panspermia, ya da uzun haliyle panspermia hipotezi; yaşamın uzayın derinliklerinden dünya'ya geldiğini ileri süren bir teoridir. bu konudaki ilk düşünce m.ö. 5. yüzyılda yunan düşünür anaksagoras'a aittir.

bu hipoteze göre nasıl oluştuğu bilinmeyen yaşamın ilk "tohumları" tüm evrene dağılmış şekilde bulunmaktadır ve bu tohumlar uzaydan meteorlar ya da kozmik tozlar vasıtasıyla dünyamıza gelmiş olabilir. teoride dikkat edilmesi gereken önemli husus ise yaşamın evrende halihazırda oluştuğu ve bir şekilde dünyamıza geldiği fikridir. yani panspermia hipotezi, evrendeki ilk yaşamın nasıl oluştuğunu değil, dünyadaki yaşamın nasıl başladığını açıklamaya çalışan bir hipotezdir.

Yine bu teorinin daha kısıtlanmış hali olarak bir de ekzogenez hipotezi vardır. bu hipotez ise evrendeki yaşamın nasıl olduğu bilinmez bir şekilde dünyamıza aktarıldığını öne sürer.

bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler şu yazıyı okuyabilirler:
http://www.acikbilim.com/...ia-hepimiz-uzayliyiz.html

ayrıca hipotezin gerçek olabilme ihtimalini kısmen de olsa arttıran ve yine bu konuyla alakalı olan bir yazıya da şuradan bakabilirsiniz:
http://www.evrimagaci.org/fotograf/75/6780
güncel Önemli Başlıklar