bugün

dabbet ül arz

ben dabbeyi bir elçi veya nebi olarak düşünüyorum. dabbe hareket eden "canlı " demektir. hayvan demek değil.debelenmek buradan gelir.

O söz, başlarına geldiği zaman, onlara yerden bir Dabbe çıkarırız; o da, insanların Bizim ayetlerimize kesin bir bilgiyle inanmadıklarını onlara söyler.(Neml Suresi, 82)

elçiler ,insanlara vahiyleri tebliğ eder. iman edenler ve etmeyenler olarak ikiye ayrılır insanlar. örneğin hucurat suresi 14 te bedevilerle ilgili bir vahiy vardır ve orada şöyle bir ifade geçer ; "bedeviler inandık derler de ki ; inanmadınız ve fakat Müslüman olduk deyin"

burada allah ,peygamberimize ; insanların ayetlere inanmadığını söyletiyor. yani dabbenin diyeceğini diyor elçi. kuranda buna benzer ayetler vardır. yani insanların ayetlere inanmadığının geçtiği ayetler. bu ayetleri de tebliğ eden eli olduğuna göre bence dabbe ,elçilik görevini yapan kişiye çıkıyor. fantastik ,mitolojik karakterlere yorumlamanın bi anlamı yok. bu arada kıyamet vakti geleceği düşünülüyor oysa bu kuranda açıkça geçmez. genel bir anlatımdır dabbe