bugün

manyetik alan

Gezegenimiz dünya için hayati önem taşıyandır.
Gerek dünyanın manyetik alanı, gerekse güneşin manyetik alanı.
Büyükten küçüğe ele alalım...
Güneşin de tıpkı dünya gibi bir manyetik alanı vardır. Peki bu manyetik alan nasıl oluşur?
Yıldızlarda oluşan nükleer füzyon sonucu sürekli atomlar belirli oranda proton kaybına uğrar. Bu da elementlerin değişimi demektir. Yıldızların nükleer yakıtı azalırken, demir ve benzeri ağır elementler bu füzyonla artar. Yine Demir ve bakır gibi ağır elementler çekirdeğe doğru çöker. Çekirdekte toplanan bu ağır elementler sürekli bir döngü içindedir. Haliyle manyetize olan bu çekirdek, bütün yıldız sisteminin en uç sınırlarına kadar uzanır. oort bulutsusunun oralara kadar.

Güneş sistemi için bir nevi kalkan görevi yapan bu manyetik alan, sisteme dışarıdan gelen pek çok kozmik fırtınayı dışarıda tutar. Keza aynı şey dünyanın manyetik alanı için de geçerlidir. Hem bu solar fırtınaları, hem de meteor yağmurunu dışarıda tutar. Lakin dünyanın manyetik alanı için bundan biraz daha fazlası var.

Dünyanın kendi etrafında dönmesi ve bu dönüş zamanını da yine manyetik alan belirler. Güneşin manyetik alanı ile dünyanın manyetik alanı tıpkı bir saatin dişlisi gibi çalışır. Sonuç olarak 24 saatlik zaman dilimini manyetik alanımıza borçluyuz.