bugün

müptezel

Biraz dikkatli baktığınızda hapçılığı bırakmış olsa da müptezelliği fark edilebilen kişi. Siz de farkına varırsanız ortamdan uzaklaşarak olası nahoş bir olayın önüne geçebilirsiniz:

1. En ağır vakalarında, Gözlerinin altı simsiyahtır ve çukura kaçmıştır. Dahası, iki gözünden biri sürekli tik halindedir ve yarı kapalıdır.

2. Cigara sarıp durmak alışkanlığından dolayı, periyodik aralıklarla (üç dakika, beş dakika) ellerini birleştirir, birbirine sürter, ovuşturur, kavuşturur, açar bi şeyler yapar, sonra kriz geçer. Cigara kağıdına kağıt demez, durup dururken çarşaf der.

3. Yine cigaranın/ uyuşturucunun kaliteli olup olmadığını koklayarak anladığından, durup dururken bir ağacın yaprağına saldırır; onu avuç içinde yuvarlar ezer sonra burnuna götürür koklar. Bu müptezeller, relapse, yani uyuşturucuya dönme olasılığı en yüksek grup.

4. Taşçıysa (kokainman) iki dakikada bir sebep yokken burnunu ovalar, burun kanatlarını bastırır, bir tanesini kapatır ötekinden fırt fırt nefes alır. Söylediğinizde ne yaptığını bilmiyordur bile. Kokain demez Beyza hanım der, siz mal mal bakarken güler.

5. Eski Alkolikse, çok sık bir şekilde elinin tersiyle ağzını siler durur. Hatta kimi vakalarda, ağız çevresi yara olur.

6. Yemeğini kaçarcasına yiyen huzursuz bir tilki gibi, ikide bir kafasını kaplumbağa başı gibi uzatıp, periskop gibi sağa sola döndürür, radar gibi etrafı algılar, tehlike yoksa işine devam eder. En tehlikeli müptezel tiplerindendir.

7. Sigarayı içmek yerine ıslatıp usta bir şekilde bant yerinden yırtıyorsa siz müdahale edene kadar tütünü boşaltmış olur. Sonra ben ne yaptım ya dalgınlık diyerek gülümser. Aslında cigara sarma günlerine selam çakmıştır.

Velhasıl bir müptezel her ortamda diğer müptezeli tanır. Sizin ruhunuz duymazken onlar bir araya gelip "dalgalarına bakmaktadırlar".