bugün

uçak gemilerinin rüzgar dursa bile ilerlemesi

evrensel ayet diye bir tanım üreten kimse yoktur. sanırım arkadaş jüpiterde yaşadığı için kur'anın evrenselliği ve tarihselliği hakkındaki tartışmalardan bir haberdir.bu yeni üretilmiş bir şey değildir. işte sizin gibi non-teistler kuranı eleştirirken tarihler ötesi ayetlere sahip ,içindeki tüm ayetlerin tüm zamanları kapsadığını düşünerek eleştirirler.

evet tam da kadın erkek şahitliği ,hırsızın elini kesin ayeti ,din yalnızca allahın oluncaya kadar savaşın ayetleri tarihseldir. bunu ilk defa duyuyor olmanız sizin cahilliğinizden başka bir şey değildir ki zaten yukarıda tarihselcilik olayını benim icat ettiğimi falan sanarak bunu ortaya çıkardınız. kur'anda değer ifade eden ,yani insan ahlakıyla ilgili veya tanrıya iman ile ilgili ayetler olduğu gibi indiği dönemdeki durumları ,olayları ilgilendiren ayetler de vardır. işte siz örneği verdiğiniz ; din allahın oluncaya kadar savaşın veya hırsızın elini kesin ayeti. hırsızın elini kesin ayeti islam öncesi arap toplumunda uygulanan örfü bir cezadır. fakat toplumlar kendi dinamikliği içinde yeni kanunlar üretebilir. bu durum ifade eden ayetler değişebilir. ki kuranda da örneği vardır .peygamberle konuşmadan önce sadaka verin diye bir ayet varken ,gelişen yeni duruma göre (müslümanların sadaka vermekte zorlanması üzerine) bu emir kaldırılmıştır. yani bir durum ayeti bir başka durum üzerine kaldırılmıştır. değer ayetleri ise değişmemiştir. örneğin hırsızlığın kötü olması ,örneğin haksız yere adam öldürmenin kötü olması ,örneğin alışverişte hile yapmak

kur'anın tarihselliği , indiği döneme hitap ettiği gün gibi gerçektir. kur'anın belirlediği değerler ise bizim tabi olmamız gereken evrensel içerikli mesajdır. hırsızlığın kötü olması , hile hurda yapmanın kötü olması , durduk yere haksızca adam öldürmenin kötü olması vs. yani hitabı tarihseldir ama bu tarihsel hitaptan müslümanlar kendilerine mesaj çıkartamaz demek değildir. ki değer ifade eden ayetler bizi de bağlar. bunlar tanrının değişmeyen kanunlarıdır. tarihselciliği sadece teistler savunmaz. örneğin ilahiyatçı Hasan aydın.Kendisi bildiğim kadarıyla teist değil. edip yüksel ile olan tartışmasında spinozanın ki gibi bir tanrı tasavvurunu benimsediğini söylemişti. kendisinin "felsefi antropolojinin ışığında hz. muhamed" kitabını incelemenizi öneririm. Bundan sonra muhtemelen bir entry daha yazacaksınız. fakat konu hakkında bilginiz olmadığı için tarafımdan muhatap alınmayacaktır yorumunuz. bu entry tarihselcilik-evrenselcilik tartışmalarını yeni icat edilmiş kavramlar olarak tanımlamanızdan dolayı girilmiştir.

edit: yeminimi bozup entry okuma işinde bulundum .arkadaşlar tarihselcilik ,ateistleri inandırmayı amaçlamaz. islam dünyasının veya tarihselci okumanın böyle bir amacı yoktur , dünya siz ateistlerin etrafında dönmüyor. tarihselci okuma kur'anı anlamada gerekli olan bir yöntemdir. sen ister inan ister inkar et bu tarihselciliği bağlamaz ve dediğim gibi modern islamcı hareket değildir.