bugün

hicri yılbaşı

ay takvimine göre oluşur.

hristiyanlar'ın miladi takvimi kullanmalarının asıl sebebi ise, hristiyanlıktan önce inandıkları dindendir. roma imparatorluğu, hristiyanlıktan önce paganizm etkisi altındaydı ve en büyük tanrı ise, güneş tanrısı apollo'ydu. iş bu sebepten, güneş takvimi kullanırlar. 1 ocak olayı da buradan gelir. yoksa, katolik inancı başta olmak üzere, hristiyanlık'ta isa'nın doğumu 1 ocak değil, 24 aralık'tır. hatta eylül ayına kadar geriye giden tarihler ortaya atanlar da mevcuttur hristiyan din bilimciler arasında.

nasıl ki; nazar, tütsü inancımız islamiyetten önceki gök tanrı ve şamanizm inancımızdan ise, nasıl ki; gök tanrı inancımızdan gelen kubbeli mimari eserler yapmamız -camilerdeki kubbe mimarisi gök tanrı dini etkisidir- ortada, nasıl ki; şamanizm etkisi ile islamiyeti türkleştirip, millileştirip alevilik diye ayrı bir mezhep oluşturanlarmız var, güneş yılı ve miladi takvim asıl olarak isa'nın doğumundan değil, paganizm'den gelen bir gelenektir.

isa'nın doğumu hakkında eylül ile şubat arasında çeşitli tarihler verilir, en kuvvetlisi 24 aralık'tır ayrıca, isa'nın milattan 5-6 yıl önce doğduğu konusunda da ciddi iddialar vardır. hicri takvim ile miladi takvimi bir din tartışmasına döndürenler kendi geleneklerinde ve dini yaşayışında bile, hala şamanizm ve gök tanrı dini etkilerinin olduğunu bilmeyen veya bilmezden gelenlerdir.