bugün

birdman

fragmanında bulunan patlama, süper kahramanlık, uçma sahneleri ile hiçbir bağlantısı olmayan filmdir. son derece günlük yaşamdan bir hikaye anlatılmaktadır. fragmanını izleyerek film hakkında bir eleştiride bulunmak doğru olmaz.

--spoiler--
riggan isimli ana karakterimiz, uzun yıllar önce birdman adında süper kahramanlık temalı 3 serilik filmin başrolünde bulunmuştur. birdman ile çok sevilen bir aktör haline gelen riggan, birdman serisine devam etmeme kararı almıştır. aradan geçen senelerden sonra parası bitme aşamasına gelmiştir. tekrar para kazanmak için bir tiyatro oyunu düzenleme, aynı zamanda bu tiyatro oyununda oynama kararı almıştır. devam eden provalar, seyircilerin ön izleme sonucundaki beğenmeyişleri, bulunan aktörün burnunun havada oluşu gibi oyunu kötü yönde etkileyecek birçok etmenin arasında, riggan bir şekilde başarılı olma çabasındadır. geçmiş günlerinden gelen birdman, iç sesi olarak sürekli riggan ile konuşmakta, yerinin tiyatro olmadığını, birdmanin dördüncü filminini yapmasını söylemektedir. riggan ise içindeki bu sesle sürekli karşı gelmektedir. tiyatroda bulunacak olan eleştirmenle tartışmaya giren riggan, eleştirmenden olumlu yazı alma şansını yok eder. tiyatro oyununun kötüye gidişiyle beraber, iç sesine, yani birdmane kulak vermeye başlayan riggan, kendisini birdman olarak etrafa roket atarken, şehri yok ederken, havada uçarken görür. tiyatronun gala gecesinde kapalı gişe oynanan oyunları ilk yarıda fazlasıyla sevilir. ikinci yarıda ise riggan, oyun gereği kullanacağı sahte silah yerine gerçek bir silah kullanarak sahnede kendisini vurur ve burnunu koparır. oldukça fazla sevilen oyun ve sahnede ilk kez gerçek kan kullanılmasına karşı olumsuz yazı yazamayacak olan eleştirmen, oyunu çok beğendiğini söyler ve oyun gazetenin ön sayfasında yerini alır.
--spoiler--

belki insanların gençlik yıllarında anlayacağı bir film değildir ama uzun süre bir işi yapmış, daha sonra o işi bırakarak uzun yıllar sonra aynı işi daha küçük çapta yapmaya çalışan ama sürekli bir engele takılan insanların beğenerek izleyeceği tarzda bir film. bir taraftan geçmişi bırakmak isterken, bir taraftan geçmişteki tecrübelerinden faydalanmaya çalışan birisinin hikayesidir.