bugün

14 milyar yıllık evren 3 bin yıllık tanrı

Tüm tanrı tanımları aynı gerçeklik payına sahiptir. Eğer sonsuz tanımda tanrı varsa inandığın tanrının doğru tanrı olma ihtimali o kadar düşük demektir. Yeryüzünde 33 milyondan fazla tanrı tanımı varsa 33 milyondan daha yüksek bir ihtimaldir onun Allah olmama ihtimali. Buysa milli piyangoyu tek seferde oynayıp bilmediğin bir sayıyı tutturmak gibidir, başka hiçbir şansın yok. Eğer şans oyunlarını tekrar tekrar oynadıkça şansın artıyorsa hiçbir şekilde kazanma ihtimalin yok demektir. Yüzde 99 ihtimalle kaybedeceğin bir oyunu hangi diyalektiğe dayanarak oynuyorsun. Allah'ın tanrı olma ihtimali, olmama ihtimalinden çok çok az. Ve bu diğer her bir tanrı için geçerli, o halde bir tanrı yoktur. Tanrı, insan ürünü bir bilinemezdir. Yokluğu ispatlanan şeyler tanrı değil, insanların zihinlerinden tasarladığı sonsuz tanımlardır. Bu bakıma pekala diyebiliriz ki tanrı bir hayal ürünüdür.

varlığı öznel inançlara bağıldır. tanımı onun varlığıdır. mesela evrimle yaratan, yaratılış ile yaratan; sadece cenneti yaratan, cennet cehennemi bir arada yaratan; tanrı tanımları dinlere, mezheplere, itikatlara, görüşlere, isteklere, arzulara göre çeşit çeşittir.

misal müslümanlara bakarsak hepsinin de kendi paradigması vardır. hepsinin de kendi dini, yolu en gerçek islam, en doğrusudur. hepsinin de adı allah olan tanrısı vardır, ama aynı tanrıya inanmazlar. çünkü bir tanrı bir tanımdır, onun varlığı da tanımı olduğundan, ve inanlar da çeşit çeşit inançta olduğundan allah'ın varlığı bile tamamen değişkendir. hangi allah, yehova, elohim v.s. doğru, hakiki tanrı?

bunu sadece tanrıya sorabilirsiniz. insanlar size cevap veremez, cevap verdiğini iddia eder samimi inançlarıyla, bağlılığıyla, ciddiyetiyle.