bugün

türklerin en çok devlet kuran millet olması

ihtiras. ve tabii ki koltuk sevdası.

bakalım geçmişten günümüze

hun imparatorluğu

teoman yabgu kurdu. oğlu mete han en parlak dönemi yaşattı. maalesef ardından gelen hükümdarlar çinlilerle ilişkileri artıdı onlarla evlendi ve çinliler iç karışıklığa sebep oldular.m.ö. 1 yüzyılda türk beyleri birbirine girdi ve koca imparatorluk çöktü.*

ardından kavimler göçü oldu

avrupa hun imparatorluğu kuruldu.

tüm anadoluyu avrupayı sardılar. balamir yönetiyordu. batıda balamirin oğlu ılgız bizansı vergiye bağlamıştı. daha sonra tahta gelen karaton ve rua da bizanstan vergi aldı. ardından atilla tahta geçti.atilla döneminde ülke genişledi ve 45 kavim yaşıyordu yönetiminde.papanın diz çökmesiyle atilla önünde roma imparatorluğu yıkılmaktan kurtuluyordu. atillanın ölümünden sonra tahta geçen oğulları ilek, Dengizik ve irnek dönemlerinde, Hun birliği parçalandı. Ayaklanan Cermen kavimleriyle yapılan savaşlar, Hunları yordu. Sonuçta Orta Avrupa'da tutunmanın zorluğunu gören irnek, Hunların büyük kısmı ile, Bizans'tan geçiş izni alarak Karadeniz'in batı kıyılarına döndü. tarihin tozlu sayfalarında kendine yer edindi.

göktürk devleti

Göktürklerin boy beyi Uluç Yabgu'nun oğulları Bumin ve istemi Kağankurdu. Bumin Kağan, devletin doğu bölgesine, istemi Kağan da batı bölgesine hükümdar oldu.
bumin kağan çinle karşı karşıya geliyor savaşıyor ve barışıyordu. ardından gelen tüm kağanlar çinli hatunlarla evleniyor ve iç karışıklık artıyordu.Nitekim Çinli içing Hatunla evlenen Kara Kağan, onun etkisinde kalarak Çin'e savaş açtı (630). Yapılan savaşlardan birinde Kara Kağan esir düştü ve Türkler, Çin hakimiyetini tanımak zorunda kaldılar.*

50 yıl çin hakimiyetine ancak dayanabilen türkler zaman zaman başkaldırı yapsalar da fazla başarılı olamadılar.

682 yılında kutlug sad nihayet boyunduruğu kırıyor ve bağımsızlığı ilan ediyordu. daha sonra kıskançlık göstermeyen iki kardeş bilge han kagan ve kül tigin kagan ülkeyi idare ediyordu. bu iki kardeşin en büyük yardımcısı ise vezir tonyukuk idi.
fakat yine bir hırs sebebiyle devlet çöküyor ve yerine uygur devleti kuruluyordu.

uygurlar da tarihin ilerleyen yapraklarında kendilerini karahanlılar hakimiyetine teslim etmek zorunda kalıyorlardı.

selçuklu devleti

malazgirt zaferi en büyük girişimleriydi ve anadoluda kendilerine yer edindiler. üsküdara kadar ilerlediler fakat isyanlar ve istilalar selçukluları da tarihten siliyordu.

osmanlı imparatorluğu

söğüt de osman gazi tarafından tohumları atıldı. anadoluyu istilacılardan kurtararak kurulan bu hükümdarlık kendini çok kısa zamanda belli etti. burada tek tek bahsetmeye gerek osmanlılardan her dönemi binlerce uludağ sözlük eder.

sonu hüsrandı. kardeş kavgaları, kadın ihtirasları, dış baskılar, iç isyanlar, daha aklınıza ne geliyorsa işte.

ve son olarak yineliyorum.

başlık : turklerin en cok devlet kuran millet olmasi
entry : ihtiras. ve tabii ki koltuk sevdası.

not : copy paste olmakla birlikte daha fazlası kendi tanımlamalarımdan ibarettir.