bugün

doktora yapmak

akademik kariyer peşindekiler için yurtdışında vuku bulanı en makbül olandır. hatta sonra akademik uğraşlar için dönmeyiniz, oralarda kalınız, bilim dünyasına bir katkınız olsun. bu şekilde ülkeye de katkınız olur, reklam yaparsınız. yaptıktan sonra dön diyenleri dinlemeyiniz.

tıpta uzmanlığı doktora kabul eden rezillik abidesi sistemimizin bu saçmalığından çıkar sağlayaraktan üniversitelere kapak atan, kendini iki case study yayınlayıp bir ders verince bilim adamı sanan cahil ve götü kalkmış hekimlerimizin uzak durduğudur bir de. (bkz: içim şişti sözlük)

en yüksek akademik ünvana götüren eylemdir. (sınavının akademik olmadığı) doçentlik, doçentlikten sonra beklenerek alınan profesörlük akademik ünvanlar değildir, aslen kadro türleridir.

yurtdışında doktora yapmak isteyenler:

öyle gidip bilmem ne yurtdışında eğitim falan diye ortalıkta dolaşan firmalara gitmeyin kendi araştırmanızı kendiniz yapıp öyle başvurun (bkz: madem doktor olacan)

yurtdışında (amerika'da avrupa'da neredeyse orada) yapmak isteyenlerin, kabul edilmek için istedikleri program hangi dildeyse o dilin üni. tarafından istenen yeterlilik belgesine, lisans yüksek lisans vs. transkriptlerine ve tev gibi kurumlardan ve/veya gidilecek yerde (üniversitelerin sitelerinde yazar) doktorandlara burs veren yerlerden bir burs temin edilerekten başlayabilecekleridir. istenen notlar genelde üniversitenin sitesinde yazar, ama bazen motivasyon ve eğer zorunluysa mülakat notlardan daha etkili olabilir. genelde hangi konu, hangi hoca gibi sorularla karşılaşılır, motivasyon yazısı verilmesi gerekir (başvurduğunuz yerin akademik kadrosunu, çalışmalarını vs. iyi okuyun). hocalarınızdan alabildiğiniz kadar referans alın, gerekiyorsa çevirtin, onları da isterler.

çoğu avrupa ülkesinde doktora programlarının çok çok büyük kısmı size üniversitede yarım kadro vererekten güzel para da kazandırır. türkiye'de genelde böyle bir sistem olmadığından bilmenizde fayda var.

hekim arkadaşlar:

buradaki uzmanlığınız yurtdışında akademik bir ünvan olarak görülmemektedir. siz burada doçentliğinizi profesörlüğünüzü almış olabilirsiniz/alıp sonra yurtdışında akarım diye düşünüyor olabilirsiniz, ama doktoranız yoksa siz dünyanın geri kalanında akademik anlamda sadece bir lisans mezunusunuz. lütfen doktora yapın. md phd'nin havasından geçilmez. yoksa haddinizi bilin ve hastanenizde paranızı kazanmaya devam edin. ilginç vakaların yayınını yapın. saygılar sevgiler.