bugün

azhab suresi 50 ayet

peygamberimiz akıllara gelen sebepler nedeniyle evlenmiş olsaydı çocuklarının sayısını bilemezdik.
peygamberimizin evliliği sosyolojiktir.
çünkü; peygamberimizin dini emirleri herkese ulaştırması gerekiyordu. erkekler için problem yoktu ancak kadınlar için bu görevi hanımları üstlenmiştir. bir ya da dört hanımı ile bu işi yapamayacağı için evliliklerinin sayısı artmıştır.
zira islamiyette bir erkeğin bir kadın ile nikahsız olarak yaşaması haramdır.
kadınların akıllarına gelen her soruyu peygamberimize soramayacağı malumdur.
kime soracaktır peki?
peygambere en yakın olan kadına.
kimdir bu kadın? peygamberin hanımıdır.
eğer peygamberimizin bir hanımı olsaydı ve bütün sorular o hanımına gelseydi o hanımı bu sorunun altından kalkabilir miydi? cevap malumdur.
bu sebeple doğurganlığı olmayan ve bakıma muhtaç kadınlar peygamberimizin terbiyesi ve eğitimi ile aldıkları bilgileri diğer müslüman kadınlara iletmişlerdir.
allah'ın peygamberi zor durumda olan kadınları korumak için ya onlarla evlenmiş ya da bekar müslüman erkeklerle evlendirmiştir. tek başına yaşayan dul bir kadına bugün nasıl bakıldığını hatırlatmamıza gerek yok sanırım.
peygamber efendimizin hanımları ile ilgili bir kaç cümle:

1. hazreti hatice:

peygamberimizin ilk hanımıdır. evlendiklerinde peygamberimiz 25, hatice efendimiz de 40 yaşındadır. Onun, Hz. Peygamberin yanındaki yeri, diğerlerinden biraz farklıdır. Dini tebliğde O’nun yanında olmuş, bütün insanların terk edip, O’nunla alay ettiği bu dönemde peygamberimize teselli vermiştir.

2. hazreti Sevde binti Zem’a:

Bu hanımı da ilk Müslümanlardandır. Kocası Habeşistan’a yapılan hicretten sonra vefat etmiş olup, kimsesiz kalmıştı. peygamberimizle evlendiğinde 55 yaşındadır.

3. hazreti Aişe:

peygamberimizin bakire olarak evlendiği ilk ve tek kadındır. Hz. Ebubekir’in kızıdır. peygamberimizle evlendiğindeki yaşı konusunda ihtilaf çıkarılmaya çalışılsa da konu uzun olduğu için değinilmeyecektir.

4. hazreti Hafsa binti Ömer:

hazreti ömer'in kızıdır. Kocası Bedir Savaşı’nda şehit edilmiş ve dul kalmıştır.

5. hazreti Zeynep binti Huzeyme:

peygamberimizin Hafsa’dan sonra evlendiği kadındır. Bedir’de şehit edilmiş olan, Ubeyde b. Haris’in dul hanımıdır. Yalnız başına ve kimsesiz kalan bu mübarek kadının yaşı da peygamberimizle evlendiğinde 60’tır.

6. hazreti Ümmü Seleme:

eşi uhud savaşında şehit edilmiştir. peygamberimizle evlendiğinde peygamberimiz 60 yaşındadır. hazreti Ümmü Seleme de Hazreti Ayşe gibi dirayetli bir kadındır.

diğer altı hanımı için de bir zahmet gogıla bakıverin.
güncel Önemli Başlıklar