bugün

arapların osmanlı ya ihaneti

milliyetçiler, hilafet hayalleri kuran ümmetçilerin yalanlarını başlarına kakmak için "araplar osmanlı'ya ihanet etti" derler.

evet, baştaki halifeye rağmen, araplar milliyetçilik güdüsüyle isyan etmiştir. halifeyi asla bir taraflarına takmamışlardır. şam ve bağdat hastahanelerinde yaralı askerlerimizi hançerleriyle parçalamışlardır. arap isyanı hilafet masallarının mezarı olmuştur. böyle bir olaydan sonra ancak akıl yoksunları hilafet rüyası görür, tüm müslümanların tek bir halife altında birleşebileceğine inanır.

hoş, cahil olmasalar hilafetin fiilen daha başladığı yıllarda bittiğini de görürler ama nerede o bilgi, o anlayış? hadi baştaki olayları bir yana bırakalım, haçlılar daha ilk seferlerinde yerleştikleri islam topraklarından ancak 190 yıl sonra çıkarılabildiler. halifeyi dinleyen olmadı. moğollar milyonlarca müslümanı kestiler, islam topraklarını tarumar ettiler halifeyi dinleyen yine olmadı.

1918'e gelindiğinde batılıların egemenliği altında olmayan neredeyse tek bir islam ülkesi kalmamıştı. halife direnmek yerine işbirlikçiliği tercih etti.

bir de şunu söyleyeyim: 1. dünya savaşındaki olaylar, arabistan yarımadasındaki arapların ilk isyanı değildir. isyanlarını 18.yy'da vahhabi mezhebinin çıkışıyla başlattılar. sonraki yüzyıllarda ara ara yine isyan ettiler. bu isyanların sebebi milliyetçilik değildi. kendi iddialarına göre halifeyi dinen tanımamalarıydı.

aslında 1. dünya savaşındaki isyanları için de dini sebepleri ileri sürmüşlerdi. fakat o tarihlerde yürütülen propagandayı incelediğimizde aynı zamanda milliyetçiliğin etkisi altında olduklarını görüyoruz.