bugün

hadis inkarcılığı

hadis kutsayıcılığı kadar tehlikeli ve yanlıştır.

islam'ın tek güvenilir kaynağı Kur'an-ı Kerim'dir. Kur'an dışında kaynak olarak kabul edilen Hadis, icma ve Kıyas gibi ilimlerin güvenilirliği fazlasıyla tartışmalıdır.

Diyanet işleri Başkanlığı başta olmak üzere Müslümanların kulak kesilebileceği islamî otoriteler, maalesef toplumun şuursuz ve tutucu olan çoğunluğundan çekindiği ve kendisini dinde hüccet sayan bazı menfaat odaklarından korktuğu için Hadis, icma ve Kıyas konularında yeterli ve gerekli eleştiriyi ortaya koyamamaktadırlar. Durum böyle olunca sokaktaki insandan sözlükteki yazara kadar, kendisine çıkış kapısı arayan yüz binlerce Mümin; kendi imkanlarıyla küçük çaplı çalışmalar yapmaktadırlar. Bu çalışmaların ilmi olup olmadığı elbette tartışmalıdır ancak çeşitli bahanelerle ümmetin kanayan yarasına merhem olamayanların aciz duruşları yanında bu küçük çaplı gayretlerin takdire şayan olduğunu söylemek isterim.

Hadislerin toptan inkar edilmesi yanlıştır. Allah Resulü'nün yalnızca bir aracı olarak kabul edilmesi ve Kur'an-ı Kerim'i iletmek dışında bir misyonunun olmadığının iddia edilmesi elbette kabul edilemez. Bununla beraber, "bu peygamberdendir" denilerek ümmetin ilim sofrasına konulan her sözün kutsanması da bir başka yanlıştır.

Müslümanların bir kesimi tarafından "yalan da olsa, peygamberime atfedilmişse ben o sözü başıma tac ederim" tarzı; ilmilikten uzak, cehaletin nifakla karıştırıldığı pek belli söylemler geliştirilmesi ise tepki gösterilmesi gerekli olan sağlıksız ve sakat bakış açılarıdır.