bugün

leonhard euler

tüm zamanların en büyük matematikçisi ünvanını fazlasıyla hak eden çok büyük bir insandır. isviçre'nin dünya tarihine en büyük katkısıdır aynı zamanda. paul erdös'ten sonra matematik alanında en fazla makale yayınlamış kişidir. ki burada yayınlarının niceliğinden ziyade niteliğine bakılmalıdır. kendisi sonsuz serilerden sayılar teorisine, diferansiyel denklemlerden çizgeler kuramına(graph theory) birçok farklı alanda araştırma yapmış ve bu alanların her birine önemli yenilikler getirmiştir. öyle ki, kendisinin adının verildiği pek çok sayı, denklem ve matematiksel yapı bulunmaktadır.

bütün bu başarılarını daha da inanılmaz yapan şey, euler'in 28 yaşında sağ gözünü, 58 yaşında ise tüm görme yeteneğini kaybetmesi ve buna rağmen azmini kaybetmeden çalışmalarına devam etmesidir. kendisinin tamamen kör olduktan sonra bile haftada bir makale yazdığı bilinmektedir. bunu yapabilmesinde sahip olduğu muhteşem hafızanın da büyük payı vardır. hemen her şeyi, örneğin yıllar önce okuduğu bir kitabı bile tam olarak aklında tutabildiği rivayet edilir.

döneminin bir diğer büyük matematikçisi pierre laplace kendisi için şöyle demiştir: "Euler'i okuyun, o hepimizin de ustası."